середа, 02 вересня 2009 17:18

У Євросоюзі заборонили лампи на 100 ват

Із 1 вересня у країнах Європейського Союзу не продаватимуть електричних ламп розжарювання потужністю 100 Вт. До 2012-го з прилавків також зникнуть лампи на 75 Вт та 60 Вт. Замість них радять купувати люмінесцентні енергозбережні лампи. У такий спосіб сподіваються знизити витрати електроенергії та покращити екологічне становище.

Європейські фахівці повідомляють: із новими лампами одна родина заощаджуватиме на електроенергії в середньому 160 євро на рік. Завдяки цьому щорічні викиди вуглекислого газу до атмосфери зменшаться на 25 млн т.

Проте щодо енергозбережних ламп нема єдиної думки. Так, деякі європейські лікарі запевняють: люмінесцентне світло може бути шкідливим і спричинити головний біль. Чутливі до світла люди також не зможуть користуватися такими приладами.

Про заборону 100-ватних лампочок у Європі повідомили ще в січні. У деяких країнах їх почали скуповувати ящиками. Британські продавці кажуть: за місяць збували річний запас. Більшість покупців — люди похилого віку. На думку соціологів, вони воліють купувати старі лампочки, бо їм важко пристосовуватися до змін.

— Я зробив запаси на 15 років, — каже пенсіонер Глінн Х"юз із англійського міста Престон у графстві Ланкашир. — Невдовзі люди переконаються, що нові лампи нікуди не годяться. Тоді знову почнуть продавати старі.

Заборонити продаж ламп розжарювання планують також у США, Австралії, Новій Зеландії, Канаді та на Філіппінах. У Росії мають намір вилучити їх із продажу до 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «У Євросоюзі заборонили лампи на 100 ват». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути