Ексклюзиви
пʼятниця, 05 вересня 2008 18:48

У День батька індуси моляться Шиві

Автор: фото: REUTERS/Gopal Chitrakar
  Люди моляться за душі своїх батьків у храмі Махадєва, який знаходиться у дереві
Люди моляться за душі своїх батьків у храмі Махадєва, який знаходиться у дереві

Наприкінці літа в Індії та Непалі відзначають свято батьків. Цього разу воно припало на 30 серпня. У цей день діти зазвичай виказують старшим родичам шану. Вдячні спадкоємці несуть батькам дарунки. Тому кожен магазин пропонує розмаїття делікатесів. Подарувавши смачне, сини торкаються лобом ніг матері. Доньки прикладаються до батьківської руки.

Увечері збирається вся родина. Дорослі діти готують святкову трапезу. Малі б"ють свої скарбнички і на зібрані гроші купують солодощі. Це обов"язковий ритуал. Так сини та доньки виявляють готовність годувати батьків.

Святкують в усіх сім"ях. Навіть у тих, де батьки вже померли. Кожен має пройти ритуальне обмивання в храмі.

Найбільше паломництво в цей день до храму Махадєва, що в непальському селищі Гокарна. Святиня знаходиться в дереві. Її стіни прикрашає давня різьба. Існує легенда, що з часом зображення поновлюються та трохи змінюються.

Храм вважається святинею бога Шиви, який володіє царством мертвих. Тому якщо він якось образиться на світ, то просто знищить його. Лише попередить заздалегідь через загрозливі зображення на стінах.

У Шиви діти намагаються випросити милості та довгого життя для своїх батьків. Аби задобрити бога, приносять фрукти, яйця та солодощі. Залишають їх перед однією з численних статуй Шиви. Деяким зі скульптур понад тисячу років, однак ніхто ніколи не насмілювався вкрасти їх.

Біля храму збирається багато жебраків. У цей день вони можуть розраховувати на щедрі милостині. Діти подають дрібні гроші, аби старці також помолилися за їхніх батьків.

Зараз ви читаєте новину «У День батька індуси моляться Шиві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути