вівторок, 05 липня 2011 09:08

У Білорусі заборонили плескати в долоні

3 липня на День незалежності Білорусі в усіх великих містах країни затримали близько 400 учасників "мовчазної акції протесту".

— Нам нав'язують безсовісні сценарії "кольорових" революцій, написані під копірку в столицях окремих країн. Ми розуміємо, що мета цих атак — посіяти непевність і тривогу, зруйнувати суспільну злагоду. В підсумку — поставити нас на коліна і звести до нуля всі здобутки незалежності. Цьому не бути, — заявив білоруський президент Олександр Лукашенко, виступаючи на параді до Дня незалежності країни.

Повз главу держави рядами проходять військові та спортсмени, проїжджає техніка. Після промови президента йому ніхто не аплодує.

На 3 липня запланували чергову "мовчазну акцію протесту". Її учасники мали намір потрапити на парад, почати плескати в долоні й кричати Лукашенку "Геть!". Але трибуну президента міліція обгородила за кількасот метрів. Трьох осіб, які спробували поплескати перед кордоном, схопили і кудись повезли.

На святкування в Мінську можна пройти тільки крізь "рамочку". Всіх оглядають, обшукують і знімають на відеокамеру.

У Гомелі місцеву сторінку "ВКонтакте", де спілкувалися учасники "мовчазних акцій протесту", заблокували. Напередодні в інтернеті невідомі писали: "Ви станете "м'ясом", ви нічого не доб'єтеся, матимете проблеми".

За півгодини до початку на підході до центральної площі з'являються міліціонери з відеокамерами і мегафонами. Учасники акції домовлялися зібратися на тролейбусній зупинці. Але міліція оголошує:

— З технічних причин зупинка тимчасово закрита. Звільніть тротуар.

Близько 200 людей не розходяться. Перехожі обурюються:

— Та що це таке! — кричить літня жінка. — Сталінські часи, чи як? Чому не можна пройти? Знущання, клоунада.

Люди стоять. Міліціонери кричать у мегафони:

— Ви що, не зрозуміли? Розходьтеся!

Водіям тролейбусів правоохоронці махають руками: проїжджай, не зупиняйся.

Колона починає рухатися в бік вокзалу. Слідом біжить спецназ.

— Доводимо до Червоноармійської вулиці й там розсікаємо, — чути з рацій.

Незабаром шлях перепиняють міліціонери, поряд припарковують автозаки. Людей хапають і заводять до машин.

Кільком хлопцям і дівчатам удається дійти до вокзалу. Проти десятка протестувальників вишиковуються близько 20 міліціонерів. До вокзалу пропускають тільки тих, у кого є квиток на поїзд.

Загалом у Гомелі затримали близько 30 осіб. Зокрема молоду пару. Чоловіка відпустили, а його подругу залишили ночувати в ізоляторі — за те, мовляв, що нецензурно лаялася.

— Та вона ніколи в житті матірного слова не сказала, — намагається пояснити спецназівцям друг затриманої. — Чому забрали її, а не мене? Аби більшу підлоту зробити?

— У нас усе відповідно до закону, — відмахується міліціонер.

Суди над учасниками акції, звинуваченими у нецензурній лайці, відбулися наступного дня. Свідками стали міліціонери, а судді конвеєром виписували штрафи й запроторювали на добу до ізолятора.

 

Директор заводу здав міліції болгарського журналіста

У білоруському місті Мозир директор авторемонтного заводу здав міліції болгарського журналіста Дмитра Кенарова. Його затримали 29 червня.

Минулої середи болгарин із другом, американським письменником Джейсоном Мотлою, прийшов на Мозирський авторемонтний завод узяти інтерв'ю в директора. Той сказав, що не може говорити в кабінеті. Запропонував вийти на вулицю і покататися на тракторі. На прохідній іноземців затримали.

Обох забрали до відділка. Американця невдовзі відпустили й депортували до Штатів.

Дмитро Кенаров залишився за ґратами, бо не мав при собі паспорта. Болгарське посольство має доставити до Білорусі тимчасові документи свого громадянина.

 

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі заборонили плескати в долоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути