понеділок, 02 листопада 2009 19:51

Помер колишній ад"ютант Гітлера

Автор: фото з сайту www.bild.de
  Фріц Даргес (ліворуч) із Адольфом Гітлером на терасі резиденції фюрера Берґгоф у Баварії 1943-го
Фріц Даргес (ліворуч) із Адольфом Гітлером на терасі резиденції фюрера Берґгоф у Баварії 1943-го

28 жовтня у віці 96 років у німецькому місті Целле, Нижня Саксонія, помер Фріц Даргес. Донедавна він був єдиний живий ад"ютант Адольфа Гітлера. У 1940-х фюрер доручав йому вести особисті справи. Звільнив, бо той відмовився відганяти від нього мух.

Даргес познайомився з фашистським лідером 1936-го на партійному з"їзді в Нюрнберзі. Тоді працював в особистого секретаря Гітлера Мартіна Бормана. Згадує: фюрер справив на нього приємне враження:

— Він на мене тепло подивився, був люб"язним — узагалі як людина був цілком нормальним, — розповідав Даргес незадовго до смерті. — Коли став його особистим ад"ютантом 1940-го, щодня виконував низку доручень. Деякі стосувалися Єви Браун.

Так, фюрер доручив Даргесові супроводжувати Браун під час його державного візиту до Італії. Тоді Єва ще не була офіційною дружиною Гітлера, мала їхати окремо.

— Ми добиралися до Неаполя двома "мерседесами", я мусив робити всі покупки — мені спеціально видали чекову книжку. З нами їхала сестра Єви, Ґретель. Якось мені сказали, що я їй дуже подобаюся, але я й не думав мати з нею стосунки — не планував родичатися з Гітлером.

Улітку 1944-го Даргес був із фюрером у ставці фашистів "Вовче лігво" на території сучасної Польщі. Відбувалася нарада з генералами.

Як людина Гітлер був цілком нормальним

— Було страшенно спекотно, повідчиняли всі вікна, кімнатою літали величезні мухи, і це дратувало фюрера. Вони сідали йому на плечі, на мапу. Він наказав мені відганяти їх, але я відмовився. Тоді сказав: їдь на фронт. Невдовзі на Гітлера організували замах, його новий ад"ютант загинув.

Упродовж року Даргес командував танковим полком. 1945-го здався у полон американцям. Після війни продавав автомобілі "опель". Останніми роками пересувався у візку, погано бачив і чув. До 2006-го його доглядала дружина-лікар. Коли та померла, колишнім ад"ютантом опікувався давній друг.

За кілька місяців до смерті Фріц Даргес давав інтерв"ю німецьким журналістам. Сказав: ні про що не шкодує, і якби повернути минуле, поводився б так само.

— Ми ж мріяли побудувати Великонімецьку імперію, — пояснив.

Зараз ви читаєте новину «Помер колишній ад"ютант Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути