четвер, 18 жовтня 2012 05:15

Украли сім картин на десятки мільйонів євро

  Картину Пабло Пікассо ”Голова Арлекіна” вкрали серед інших із галереї ”Кюнстхал”. Художник написав її 1971-го, за два роки до своєї смерті
Картину Пабло Пікассо ”Голова Арлекіна” вкрали серед інших із галереї ”Кюнстхал”. Художник написав її 1971-го, за два роки до своєї смерті

У ніч проти 16 жовтня з художньої галереї "Кюнстхал" у голландському місті Роттердам викрали сім картин художників кінця XIX — першої половини XX ст. Серед них Пікассо, Моне, Ґоґен.

— Ми шоковані тим, що це сталося в нас. Остання серйозна крадіжка була 1991-го. Тоді з музею в Амстердамі поцупили ван Ґоґа, — каже студент Ібо Бос.

— Це — найбільший кошмар, що може статися з будь-яким директором музею. Новина про крадіжку була для мене, як грім серед ясного неба, — говорить директор музею Емілі Ансенк. Вона щойно повернулася з Туреччини, де була у справах. Каже, у музеї нема охоронців, бо працює "автоматизована, сучасна і функціональна сигналізація".

Крадіжка сталася близько третьої ночі. За 5 хв після сигналу тривоги на місце прибули поліцейські. Грабіжників не застали. У вівторок вранці поліція знімає відбитки пальців, допитує людей, які могли щось бачити, вивчає записи відеокамери. Поки що імен грабіжників не називають. Мовчать і про подробиці викрадення.

— Систему сигналізації у "Кюнстхал" вважають витвором мистецтва, — говорить речник міської поліції Роланд Еккерс. — Якимось чином злодії змогли зайти і вийти. З'ясувати, як їм це вдалося, — частина нашого розслідування.

Серед викрадених полотен "Міст Чарінг-Кросс" і "Міст Ватерлоо" французького живописця Клода Моне, "Автопортрет" нідерландця Мейєра де Хаана, "Дівчинка, що читає" француза Анрі Матісса, "Голова Арлекіна" іспанця Пабло Пікассо, "Жінка просто неба" француза Поля Ґоґена і "Жінка із заплющеними очима" британця Люсьєна Фрейда.

Усі полотна для виставки надав приватний фонд "Трітон", що належить родині покійного нідерландського мультимільйонера Віллема Кордіа. Раніше фонд надавав лише деякі картини. Жовтнева виставка — перша, де показали всю колекцію.

Вартість вкрадених полотен не називають. Мистецтвознавці наголошують, що вони коштують десятки мільйонів євро. Припускають, злочинці вимагатимуть викуп у власника картин чи в музею або продадуть їх на чорному ринку.

Галерея "Кюнстхал" площею 3300 кв. м має вигляд великої квадратної коробки, що містить три зали. Власної постійної експозиції не має, виставляє приватні колекції.

Викрадені роботи показували з 7 жовтня — до 20-річчя "Кюнстхал". Представили понад 150 полотен. Закрити виставку планують 20 січня. Після крадіжки музей день не працював. У середу продовжив приймати відвідувачів. Вхід коштує 7,5 євро.

Зараз ви читаєте новину «Украли сім картин на десятки мільйонів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути