пʼятниця, 08 грудня 2017 06:26

Вбили колишнього президента Ємену

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.vesti-ukr.com
  Абдалла Салех був при владі в Ємені понад 30 років
Абдалла Салех був при владі в Ємені понад 30 років

Алі Абдалла Салех пропонував припинити громадянську війну

4 грудня бойовики-ісламісти вбили колишнього президента Ємену 75-річного Алі Абдаллу Салеха на околиці Сани, столиці країни.

1962 року Салех брав участь у поваленні імама-короля Єменського королівства Мухаммада аль-Бадра, після чого утворилася держава Північний Ємен. Майже за 20 років він очолив її, а потім допоміг об'єднанню з Південним Єменом 1990-го. Був президентом нової держави до 2011 року.

В результаті масових заворушень і бойових дій покинув свій пост. Президентом став Абд Раб­бо Мансур Хаді, якого хусити — релігійна меншина в Ємені — не підтримували. З 2014‑го вони вели збройну боротьбу проти урядових сил — донедавна разом із прихильниками Салеха. Але їх союз розпався на початку грудня після того, як екс-президент запропонував припинити громадянську війну в країні. Хусити звинуватили Салеха в зраді. А Салех їх у тому, що "змучили народ" та сліпо підкоряються Ірану, який підтримує їх. Між колишніми союзниками розпочалося збройне протистояння в столиці.

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.vesti-ukr.com
  Хлопчик продає кукурудзу біля автомобілів, пошкоджених під час зіткнень бойовиків із прихильниками колишнього президента Алі Абдалли Салеха в столиці Ємену Сані, 5 грудня 2017 року
Хлопчик продає кукурудзу біля автомобілів, пошкоджених під час зіткнень бойовиків із прихильниками колишнього президента Алі Абдалли Салеха в столиці Ємену Сані, 5 грудня 2017 року

Екс-президент намагався втекти до міста Маріб на півдні країни. Убили його випадково, кажуть хусити. Намагалися заарештувати, а Салех чинив опір. Говорять, куля влучила в голову, коли він вийшов із машини. На відео показали тіло, схоже на колишнього президента. Після його смерті протистояння в країні загостриться, прогнозують експерти.

Не менш як 10 тис. жителів Ємену загинули за три роки громадянської війни в ­країні. ­Її населення становить близько 25 млн. осіб.

7 млн людей перебувають на межі голоду. Ключові порти й аеропорт Ємену заблоковані. Гуманітарна місія міжнародних організацій не може ввезти допомогу населенню. При цьому в 900 тис. виявили холеру.

Майже 50 тис. дітей помруть до кінця року, якщо протистояння не припиниться. 400 тис. потребують негайного медичного догляду. 130 помирають щодня, повідомила благодійна організація "Врятуймо дітей".

Зараз ви читаєте новину «Вбили колишнього президента Ємену». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути