Ексклюзиви
пʼятниця, 03 червня 2011 00:15

Турмалін буває всіх кольорів

Автор: фото з сайта www.nikby.ru
  Напів-коштовні топази добувають на Жито-мирщині. У природі трапляються кристали вагою 150 кіло-грамів
Напів-коштовні топази добувають на Жито-мирщині. У природі трапляються кристали вагою 150 кіло-грамів

— Узимку відпочивала в Індії. Там туристи скуповують коштовне каміння. Мені порадили носити кулон із турмаліну. Вирішила, що куплю його в Україні, — говорить киянка Ірина Власенко, 27 років. — Чула, для амулетів краще підходять камені, знайдені в рідній землі.

Директор Геологічного музею університету ім. Шевченка Віктор Нестеровський, 55 років, каже, турмаліну в Україні не знаходили. Його вважають наймістичнішим каменем, бо буває у природі усіх кольорів. В Україні є напівкоштовним.

— Коштовне каміння повинне мати чистий колір, навіть якщо його розмір  3 міліметри. Також цінний камінь не розчиняється у воді, не пошкоджується від дотиків. Однаково коштовними у світі визнані лише алмаз, рубін, сапфір, олександрит та смарагд. Їх найбільше у південній Америці, Індії, Африці. Цінність іншого каміння визначають за культурним значенням. Приміром, у Китаї обожнюють нефрит. У Польщі цінують бурштин, з яким в Україні довго не знали, що робити. На початку ХХ століття ним розтоплювали печі, бо гарно горить.

У Володарськ-Волинському родовищі на Житомирщині видобувають берили, топази, коштовні кварци. Гірський кришталь також є в Криму та Карпатах, на Донбасі. Напівкоштовні опали знайшли у Погребищенському районі на Вінниччині. Бурштин — на Рівненщині, у Володимирецькому районі.

— Топази та берили добуваємо із глибини 150 метрів, а бурштин — 2–5. У Приазов'ї та на Волині шукаємо алмази. Вони залягають під землею вертикально або під кутом. Визначаємо за ознаками гірської породи, де вони можуть бути. Знайшли тільки крихти на глибині до 6 метрів. У світі алмази видобувають навіть з глибини 1,5 кілометра.

Вік каменів вимірюється мільйонами років. Вони і зараз утворюються глибоко під землею. Це відбувається за температури від 50 до 1300°С.

— Знаючи, як мінялася будова земної кори, припускаємо, де які мінерали шукати. Вони могли утворитися кристалізацією магми або у воді, перенасиченій солями. Бурштин застиг зі смоли хвойних дерев. Тому лише в ньому бувають залишки комах і рослин.

Віктор Нестеровський пояснює механізм утворення мінералів. Якщо у банку з водою насипати багато солі, вона випаде на дно у вигляді кристалів. Один із них можна прив'язати ниткою й опустити знов у перенасичений розчин. До кристала приставатиме зайва сіль, і він збільшуватиметься.

— Так само формуються у природі коштовні та напівкоштовні мінерали. Щоб вони росли, повинен бути постійний приток свіжої речовини.

Професор каже, магічні властивості мінералів науково обґрунтовані. Слабке радіоактивне поле мають сердоліки, агати. Інші проводять електромагнітні хвилі, які взаємодіють із коливанням людського організму. Накопичують статичну енергію, знімають зайвий заряд із тіла. Довели, що проводять енергію. Мають пам'ять, як вода.

Зараз ви читаєте новину «Турмалін буває всіх кольорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути