Ексклюзиви
пʼятниця, 19 липня 2019 07:31

Трьох сестер судять за вбивство батька-ґвалтівника

У Москві пройшли одиночні пікети проти домашнього насилля на захист сестер Хачатурян.

27 липня торік їх ­затримали за підозрою у вбивстві рідного батька, 57-річного Михайла Хачатуряна. Тіло знайшли у під'їзді будинку на Алтуф'євському шосе у столиці Росії, де мешкала сім'я. Хачатурян лежав біля дверей ліф­та із 35 ножовими пораненнями шиї й тулуба. Під час допиту 17-річна Марія, Ангеліна, 18 років, й 19-річна Крестіна зізнались у скоєному.

Дівчата заявили, що вбивство було єдиним шляхом на волю. Роками батько знущався з них, бив і ґвалтував. Їхні слова підтвердили понад 20 експертиз, проведених під час слідства. Про насилля розповідали лише кільком найближчим подругам. Чоловік за будь-яку провину міг ударити головою об одвірок чи рукояткою пістолета, з яким постійно ходив. У квартирі тримав склад зброї, яким часто погрожував донькам, сусідам.

2015-го Михайло вигнав із дому дружину і матір дівчат Аурелію Дундук. Спілкуватися з доньками заборонив. Заявив, що вона перестала виконувати жіночі обов'язки й мало приділяє йому уваги.

— Михайло приставив до мого лиця пістолет. Сказав — або підеш, або розстріляю тебе з дітьми, — каже Аурелія Дундук. — Зайшла до доньок у кімнату, порадились і вирішили — буде краще, якщо піду. Думала, дівчат він не чіпатиме. Коли жила з ним, міг побити, а потім спокійним голосом попросити зробити чаю. Про всі жахіття, що терпіли дівчата, дізналася на суді.

За півтора року до цього Хачатурян вигнав з дому свого старшого сина, тоді 16-річного Сергія. Побоями хотів виховати з нього справжнього чоловіка. За непослух стріляв у нього з пневматичної зброї. Мати пускала хлопця до квартири поїсти й пере­одягнутися, коли батько їхав з міста. Жінка запевняє, що чоловік мав зв'язки з дільничними відділу поліції й силовиками. Заяви, які писали на Михайла Хачатуряна сусіди і дружина, опинялися в нього. Приносив їх додому й рвав.

За місяць до вбивства Хачатурян звернувся у лікарню через сильні головні болі. У психоневрологічному центрі ім. Зиновія Соловйова йому діагностували проблеми з психікою. В установі кажуть, поводився агресивно. Погрожував і вимагав від лікарів підвищеної уваги.

— Після лікування йому ніби стало краще. Але 21 липня він знову домагався Ангеліни, — заявила Марія. — Ми втомилися від такого життя, боялися до кого-небудь звернутися, бо у нього всюди зв'язки.

Старша сестра Крестіна Хачатурян на суді розповідає, що сексуальне насилля почалося 2016 року. Тоді вони з сестрами й батьком відпочивали в Адлері. Він зайшов до неї в кімнату, роздягнувся і наказав зробити те ж. Дівчина лягла поруч, після чого чоловік наказав зробити йому еротичний масаж.

— Мені стало зле, почала задихатися, плакати й вибігла з номера, — говорить Крестіна на розшифрованій стенограмі з допиту. — У його кімнаті знайшла таблетки й наковталася, щоб накласти на себе руки. Мені викликали "швидку". У лікарні батько сказав, що я переплутала заспокійливе з но-шпою й отруїлася.

Ангеліна свідчила, що батько багато разів закривався з нею у ванній і мацав. Примушував до сексу. Запрошував купатися оголеною у басейні з його друзями. Все почалося 2014 року, коли їй було 14. Тоді вони удвох із батьком їздили в Ізраїль.

— Ми мали зупинитись у його друга, та довелося зняти номер у готелі. Батько наказав мені роздягтися і лягти в ліжко. Коли зі страху це зробила, він також роздягнувся і став пестити. Заявив, що я не його донька і, коли мені буде 18 років, стану його дружиною. Народжу від нього дітей. Наступного дня змусив цілувати його геніталії. А потім накричав, питаючи, навіщо це роблю, — розповіла дівчина під час перших допитів. — Він завжди говорив, що перелюб це гріх і дуже погано, адже ми його кров і доньки. Тому він може робити з нами все, що захоче, а ми повинні підкорятися.

27 липня торік Михайло Хачатурян карав дівчат за безлад у будинку. Речі у квартирі лежали не так, як він хотів. Крім того, з його картки зникли гроші. Дівчата пояснювали, що витратили їх на продукти. Батько не повірив. По черзі викликав сестер до свого кабінету і бризкав у обличчя балончиком із перцевим газом. Крестіна стала задихатись і знепритомніла. Ангеліна й Марія кажуть, що тоді вирішили вбити батька.

Ніж взяли з батьківського автомобіля. Коли повернулися в квартиру, чоловік спав у кріслі-гойдалці. Ангеліна стала за його спиною ліворуч, тримаючи молоток. Марія — праворуч із ножем. Бити почали одночасно. Коли чоловік прокинувся й почав відбиватися, до кімнати забігла Ангеліна. Вхопила його газовий балончик й розбризкала батьку в обличчя. Коли Хачатурян спробував утекти з квартири, Ангеліна забрала у Марії ніж і вдарила в серце. Той помер на місці. За якийсь час викликали поліцію.

Після затримання сестри зізналися, що навмисно поранили одна одну. Хотіли вдати вбивство під час самозахисту.

Сестер Хачатурян взяли під варту. У вересні торік Басманний суд відпустив їх під домашній арешт. Їм заборонили покидати місце проживання з 21:00 до 7:00, а також спілкуватися між собою. Марію психіатрична експертиза визнала неосудною. В момент убивства не розуміла, що відбувається. У Крестіни виявили психічні розлади, спричинені роками знущань батька.

Захист наполягав, що дії дівчат підпадають під статтю про самозахист. Насилля було тривалим і загрожувало життю. З цим погоджуються психіатри й громадські активісти.

Родичі Хачатуряна не вірять у версію сестер. Кажуть, він був дуже набожним і хворим чоловіком. Їздив до Єрусалима, відвідував святі місця, хворів на цукровий діабет. Вважають, що доньки вбили Михайла, бо той не дозволяв багато гуляти й був суворий.

Цьогоріч Ангеліна й Марія закінчили школу, склали іспити й готуються вступати до університету. Крестіна ще в СІЗО написала заяву на відрахування з медичного коледжу. Всі троє відмовилися від спадку і грошей Михайла Хачатуряна. Спілкуватися з родичами батька не хочуть.

14 липня 2019 року сестер визнали винними в організованому вбивстві за змовою. Адвокати стверджують, що це найтяжча кваліфікація, передбачає до 20 років ув'язнення. Вирок оскаржують.

Зараз ви читаєте новину «Трьох сестер судять за вбивство батька-ґвалтівника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути