середа, 23 листопада 2011 06:00

Сину покійного Каддафі загрожує розстріл

У неділю Перехідна національна рада (ПНР) Лівії відмовилася видати Міжнародному кримінальному суду в місті Гаага старшого сина покійного диктатора країни Муаммара Каддафі. Напередодні 39-річного Саїфа аль-Іслама Каддафі лівійські революціонери захопили у пустелі.

Саїфа і чотирьох його озброєних охоронців бійці ПНР спіймали неподалік міста Убарі. Каддафі-молодший намагався втекти через кордон до сусіднього Нігеру. Саїф маскувався. Мав чорну кошлату бороду, був одягнений як бедуїн. Три пальці правої руки перемотані бинтами. Саїф розповів, що дістав поранення під час одного з авіаударів НАТО.

— Він хотів сховатися за машиною. Ми закричали, щоб здавався. Тоді вийшов з піднятими руками, — розповідає Алі аль-Атарі, боєць ПНР.

Захоплених доставили літаком у місто Зінтан, на південь від столиці Триполі. Тільки-но літак сів, усередину спробували потрапити місцеві жителі. Люди кричали, що хочуть розправитися з катом. Стукали по корпусу літака прикладами автоматів. Бійці відтіснили натовп.

— Я знав це. Знав, що вони прийдуть, — говорить Саїф.

Солдат-охоронець закурив у літаку. "Ми ж задихнемося тут", — каже один з полонених. Йому запропонували відкрити люк для вентиляції.

— Ні-ні, мені не треба свіжого повітря, — додає переляканий Каддафі-молодший.

Саїф аль-Іслам навчався у Великій Британії. Носив модний одяг, мав особняк на півночі Лондона, який оцінюють у 10 млн фунтів, 130 млн грн. У пустелі ховався з минулого місяця. 20 жовтня від рук повстанців загинув його батько 69-річний Муаммар Каддафі. Кажуть, над лівійським лідером довго знущалися перед тим, як убити. Після смерті батька Саїф заявив, що очолить боротьбу і помститься.

У лівійській ПНР хочуть дізнатися від Саїфа, де знаходяться поховання розстріляних під час попередніх невдалих повстань проти Каддафі. Старший син також може знати, де батько переховував свої мільярдні статки. Якщо розповість, це може врятувати його від страти.

Зараз ви читаєте новину «Сину покійного Каддафі загрожує розстріл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути