вівторок, 04 вересня 2012 06:45

Сторічний американець наїхав на школярів

У четвер в американському місті Лос-Анджелес 100-річний водій наїхав на групу учнів. Діти стояли на тротуарі біля продуктового магазину навпроти початкової школи. Чекали на батьків, які мали їх забрати після уроків. Через аварію дев'ятеро школярів і двоє дорослих пішоходів поранені. Четверо дітей у критичному стані.

— Усе сталося так несподівано. Машина просто зіскочила з дороги й поїхала просто в натовп, — кажуть очевидці.

Американець Престон Картер, якому 5 вересня виповниться 101 рік, повертався додому блакитним "кадиллаком". Дорогою вирішив зупинитися біля продуктового магазину. Але замість того, щоб припаркуватися на узбіччі, вискочив на тротуар. Коли жінки побачили, що авто летить на гурт дітей, почали лементувати. Дехто бив кулаками у вікна, просив водія негайно загальмувати.

— Він не звертав уваги на жодні крики, — розповідає очевидець 24-річна Алма Содах.

Коли авто зупинилося, люди почали витягувати дітей з-під коліс. Навколо на тротуару лежали розсипані цукерки, монети, кілька кольорових рюкзаків і дитяче взуття.

Одразу після ДТП водій пояснив, що не розуміє, як наїхав на дітей. Припускає, відмовили гальма.

— У мене водійські права. Просто машина вийшла з-під контролю. Мені шкода, що так сталося, — каже.

Поліція пояснює, що Престон цілком адекватний. Не був ні під наркотичним, ні під алкогольним впливом.

— Думаю, він помилився, не встиг зреагувати. Все-таки джентльмен у віці, — коментує капітан поліції Джордж Родріґес.

Дослідники з Інституту страхування безпеки дорожнього руху у штаті Вірджинія переконані, що до 2030-го на дорогах зросте кількість ДТП за участю літніх людей. Кажуть, що одна з чотирьох дорожніх аварій відбуватиметься за участі водіїв, яким за 65. Такі висновки вчені зробили на основі досліджень аврій у США і летальним результатом між 1985-м і 1995 роками. За цей період кількість літніх людей, причетних до аварій, зросла на третину. Кажуть, вони найчастіше потрапляють у ДТП на перехрестях.

Багато літніх людей, за даними медиків, п'ють ліки, що впливають на здатність керувати авто. Також наголошують, що з віком погіршується зір. Людина втрачає здатність швидко зосереджуватися. Периферійний зір звужується, сітківка стає менш чутливою до світла.

Торік у США було понад 20 млн водіїв, яким за 70. За прогнозами, протягом наступних 20 років ця кількість подвоїться.

"Особисто я не дозволяв би їздити після 70 років"

— Побільшало аварій за участю літніх людей. Вони намагаються залишатися активними якнайдовше і часто потрапляють у халепу. Колись спокійніше приймали старість, а зараз до останнього хочуть ганяти на сучасних авто, — розповідає патологоанатом із Бостона 56-річний Патрік Льове. — Наші співробітники перевіряють медичні документи учасників аварій. Як правило, літній водій проходив медогляд зовсім недавно. Зір дозволяє, серце не підводить, тиск у межах розумного — можеш сідати за кермо. Але ніхто не перевіряє швидкість реакції, не моделює критичні ситуації для них. У випадку аварії часто старі просто розгублюються і чинять непоправне. Недавно 80-річна жінка вбила мотоцикліста, бо в неї на дорозі стався напад артриту. Особисто я не дозволяв би їздити після 70 років. Це жорстоко, але безпечніше і для водія, і для інших учасників дорожнього руху.

 

Зараз ви читаєте новину «Сторічний американець наїхав на школярів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути