вівторок, 11 квітня 2017 00:45

США вперше завдали ракетного удару по Сирії

У ніч на 7 квітня США завдали ракетного удару по авіабазі урядових військ у Сирії. Випустили 59 крилатих ракет "Томагавк".

Удар став відповіддю на хімічну атаку сил президента Сирії ­Башара Асада у провінції Ідліб. Від отруєння ­зарином загинули близько 100 людей. Серед них 27 дітей. Постраждали понад 500.

Президент США Дональд Трамп особисто віддав наказ про напад.

— Сьогодні ввечері я віддав ­розпорядження про здійснення військового удару по авіабазі в Сирії, звідки здійснювалася хімічна атака. Цей захід є життєво важливим в інтересах національної безпеки США. Не може бути сумнівів у тому, що Сирія використовувала заборонену хімічну зброю, порушила свої зобов'язання в рамках Конвенції про заборону хімічної зброї, а також проігнорувала заклики Ради Безпеки ООН. Роки попередніх спроб змінити поведінку Асада повністю провалилися. Для багатьох це була повільна і жорстока смерть. Навіть прекрасні немовлята були жорстоко вбиті під час цієї варварської атаки. Ніхто з дітей Господніх не повинен проходити через такий жах, — наголосив він.

Ракетний удар Сполучених Штатів зруйнував базу ВПС Сирії "Шайрат" у провінції Хомс. Звідти вилетіли винищувачі, які здійснили хімічну атаку. Загинули чотири сирійські військовослужбовці. Серед них генерал. Десятки поранені.

Російський президент Володимир Путін назвав удар США по Сирії агресією проти суверен­ної держави та союзника Росії. На його думку, атака ще більше зіпсувала російсько-американські відносини. Фотографії і зйомки людей після хімічної атаки назвали постановочними.

Ракетний удар став першою прямою військовою дією США проти режиму Асада. Раніше США завдавали удари в Сирії тільки в рамках боротьби проти "Ісламської держави".

Зараз ви читаєте новину «США вперше завдали ракетного удару по Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути