вівторок, 27 листопада 2018 00:50

Народилася перша у світі генетично модифікована двійня

Учений Хе Цзянькуй із Південного науково-технологічного університету в китайському Шеньджені оголосив про народження двійні. Стверджує, що модифікував її гени.

Відредагував той, що відповідає за зараження вірусом імунодефіциту людини. Це перший у світі випадок, коли народилися здорові діти з ембріона, в якому змінили гени.

Новонароджених назвали Нана й Лулу. Про батьків інформацію не розголошують. Невідомо, де вони живуть і де проведено запліднення.

Дослідник розповідає, що лише один із семи ембріонів прижився. Метою експерименту було не просто вилікувати чи запобігти захворюванню на синдром набутого імунодефіциту — СНІД. Діти з модифікованим геном зможуть протистояти цьому захворюванню. І передаватимуть цю здатність наступним поколінням.

Науковці, які отримали матеріали експерименту Хе Цзянькуя, досі невпевнені, що модифікація гена не загрожуватиме здоров'ю дівчат.

Не існує незалежного підтвердження цього дослідження. Воно не було опубліковано в жодному журналі, де його перевіряли б інші експерти. Хе Цзянькуй повідомив про це в понеділок у Гонконгу одного з організаторів міжнародної конференції з редагування генів. Вона почалася у вівторок, 27 листопада. І дав інтерв'ю інформагенції "Асошіейтед прес", у якому сказав:

— Я відчуваю сильну відповідальність, не просто за те, що мені це вдалося, а й за те, що зробив взірець. Суспільство вирішить, як діяти далі — дозволяти або забороняти такі експерименти.

Китайські вчені кілька років проводять дослідження з редагування генів людини. У КНР такі експерименти, на відміну від багатьох інших країн, не заборонені.

У країні є майже 820 тис. хворих на ВІЛ і СНІД. За рік їхня кількість зросла на 100 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Народилася перша у світі генетично модифікована двійня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути