четвер, 19 листопада 2020 00:00

Протести в Білорусі тривають понад 100 днів

У неділю, 15 листопада, на 99-й день протестів, у Мінську та ще кількох білоруських містах силовики затримали 1113 учасників мирних акцій. Люди протестують проти сфальсифікованих президентських виборів і насильства омонівців. Перелік затриманих розміщено на сайті правозахисного центру "Весна".

У Мінську силовики розігнали й розчистили "Площу змін", де був народний меморіал пам'яті загиблого Романа Бондаренка. Зірвали плакати, прибрали квіти. На цій площі встановили перші за понад три місяці протестів революційні намети.

12 листопада 31-річний Роман Бондаренко помер після кількох годин операції в лікарні Мінська. Його побили міліціонери в цивільному. Викрали із "Площі змін".

— Страшно, бо нам відступати нікуди, — каже економіст із Гомеля Павло Ільїн. — Когось чекають під будинком, у багатьох проблеми на роботі. Всюди є "добрі" люди, готові донести. Нас виловлюватимуть по одному. Лукашенко вважає, що йому все зійде з рук.

Євросоюз прискорив підготовку нових санкцій проти влади Білорусі після смерті Бондаренка. Міністри закордонних справ ЄС мають намір запустити найближчим часом третій пакет обмежень. Деталі не розголошують.

За три місяці ЄС двічі запроваджував санкції проти влади Білорусі. Зокрема, проти 55 осіб, винних у насильстві та залякуванні. Серед інших – проти самопроголошеного президента Лукашенка.

Зараз ви читаєте новину «Протести в Білорусі тривають понад 100 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути