середа, 28 грудня 2011 05:45

Президентом Придністров'я став українець

26 грудня у Придністров'ї оголосили переможця президентських виборів. Ним став колишній спікер парламенту 43-річний Євген Шевчук. Він обійшов і 70-річного Ігоря Смирнова, що правив Придністровською Молдавською Республікою 20 років, і чинного спікера Анатолія Камінського, якого називали ставлеником Москви.

Другий тур виборів відбувся 25 грудня. Ігор Смирнов до нього не потрапив. Цього року він балотувався вп'яте, але набрав лише 24,6% голосів. Після цього закликав голосувати проти всіх. Євген Шевчук у другому турі мав 73,88% голосів, а його опонент, лідер партії "Оновлення" 61-річний Анатолій Камінський — 19,67%. Інавгурацію Шевчука запланували на 30 грудня.

— Мої перші кроки на посаді стосуватимуться економічних проблем. Хочу, щоб моя країна стала привабливою для інвесторів. Подбаю про те, щоби полегшити перетин кордонів для людей, які мають придністровські паспорти. Самих кордонів не скасовуємо, лише спростимо систему пропуску, — обіцяє Шевчук.

Новий президент — українець. У нього п'ять дипломів про вищу освіту. Крім придністровського громадянства, має російське. За постановою Єврокомісії від 2005-го, йому, як і решті лідерів ПМР, заборонили в'їзд до країн Євросоюзу. Євген Шевчук неодружений і не має дітей.

— Нарешті хоч щось зміниться. Я голосував за Шевчука в обох турах, — говорить 24-річний Олег зі столиці Тирасполя. — Смирнов за 20 років президентства набрид усім. Дістала його компанія "Шериф". Вона підім'яла під себе все: інтернет, магазини, телефонний зв'язок.

На минулих виборах 2006-го Смирнов отримав 82,4% голосів. Того ж року після успішного референдуму за незалежність ПМР і приєднання її до Росії він оголосив, що балотуватиметься й 2011-го. Не відмовився і тоді, коли голова адміністрації російського президента Сергій Наришкін виступив проти його висування і підтримав Камінського.

— Шевчук амбіційний, молодий та хитрий. Він поведе країну вперед, — переконаний студент-політолог Андрій із Придністровського держуніверситету ім. Шевченка. — Євген Шевчук був єдиним адекватним кандидатом. Смирнов — безперспективний. Камінський продасть усе. Під час теледебатів із Шевчуком його неможливо було слухати: "Е-е, и-и, ну, Росія нам допоможе..."

Придністровська Молдавська Республіка виникла на початку 1990-х після збройного конфлікту з Молдовою і втручання російських миротворців. У невизнаній республіці розташований миротворчий контингент із 402 російських військових.

Зараз ви читаєте новину «Президентом Придністров'я став українець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути