Ексклюзиви
понеділок, 16 жовтня 2006 18:24

Президента Ізраїлю звинувачують у зґвалтуванні

Автор: фото: reuters
  60-річний Моше Кацав із дружиною ґілою, з якою прожив 37 років, під час візиту до Австралії у лютому 2005 року
60-річний Моше Кацав із дружиною ґілою, з якою прожив 37 років, під час візиту до Австралії у лютому 2005 року

60-річний президент Ізраїлю Моше Кацав зґвалтував кількох жінок зі свого оточення — докази цього мають слідчі поліції, за їхніми словами. Генеральному прокуророві Менахему Мазузу поліцейські рекомендують висунути президентові офіційне обвинувачення.

Справу Моше Кацава почали розслідувати після того, як наприкінці серпня він сам звернувся до прокуратури. Президент розповів, що одна з колишніх працівниць уряду вимагала від нього грошей, а інакше погрожувала звинуватити у сексуальних домаганнях. Коли жінку викликали на допит, вона розповіла, що Моше Кацав намагався її зґвалтувати.

Пізніше на президента поскаржилася ще одна працівниця. Усього за час розслідування поліція отримала подібні свідчення десяти жінок, які працювали під керівництвом Кацава. Слідчі обшукали будинок президента, перевірили його комп"ютери, документи і знайшли докази того, що Моше Кацав ще й підслуховував телефонні розмови своїх працівників.

— Президент повинен піти у відставку, — заявив міністр освіти Юлі Тамір. — Якщо він цього не зробить добровільно, я думаю, почнеться процедура примусового відсторонення від влади.

На посаді президента Моше Кацав має юридичну недоторканість. Його семирічний термін на посаді глави держави закінчується наступного року, проте парламент може змістити його з посади достроково.

Моше Кацав родом з Ірану. Сім"я переїхала до Ізраїлю, коли йому було шість років. Президент уже 37 років одружений із 58-річною Ґілою Кацав, має п"ятеро дітей і шістьох онуків.

Якщо через скандал Моше Кацав складе повноваження достроково, то стане другим поспіль президентом Ізраїлю, який не дослужив свого терміну до кінця. Його попередник, покійний Езер Вейцман подав у відставку, коли стало відомо про хабарі у розмірі $450 тис., які він отримав від французького бізнесмена.

Деякі політики в Ізраїлі закликають взагалі скасувати інститут президентства в країні. На їхню думку, він не потрібен, позаяк країною фактично керує прем"єр-міністр.

Зараз ви читаєте новину «Президента Ізраїлю звинувачують у зґвалтуванні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути