Ексклюзиви
вівторок, 11 жовтня 2016 06:20

Пінгвін покинув двох своїх дітей

Другий тиждень вісім інтерактивних камер вистежують 6-річного пінгвіна Аделі в Антарктиді. Той залишив самку та двох малят. Вирушив з іншими пінгвінами до моря, а тоді пішов убік. Коли ті почали його кликати, пришвидшився.

— Це цікаво, що можемо спостерігати перший випадок депресії в пінгвіна, — каже біолог Айзек Ділан із Мельбурна. — Цих тварин було всього кілька сотень. Самцям важко ще на етапі висиджування яєць. По-перше, не змогли набрати достатньо жирових запасів. Їм необхідно протриматися без їжі три тижні, доки від'їдалися самиці. Ми помітили, цей пінгвін весь час намагався покинути кладку. Назвали його Білл. Тоді спробував відкопати яйця. Думаю, хотів підкинути їх сусідам. Але ті почали проявляти агресивну поведінку. По-друге, пінгвіни не могли нормально відігрітися в колі. Вони збиваються, коли холодно. Коло було замале. Коли Біллова дружина повернулася, він пробув із нею два тижні. Передала йому малят. За півгодини він спробував спихнути їх самотньому пінгвінові. Це побачила дружина. Дзьобнула його. Він вирушив добувати їжу, а тоді просто пішов убік. Зараз родина гине. Самиця не покидає малят. У них почало випадати пір'я. Це — поганий знак. Вона не може нічого зробити. Якщо відправиться за їжею, малята замерзнуть. Якщо не піде, всі здохнуть із голоду. Решта самців допомагають самицям годувати пінгвіненят у нормальному режимі. Всі компенсували запаси.

Камера зафіксувала, як Білл з'їжджає з гори. Спостерігали за ним, але той втік. Біологи припускали, що намагатиметься потрапити до іншої спільноти. Туди не дійшов.

— Ми оглядали морське узбережжя. Двічі успішно пірнав за їжею. Вийшов і пішов углиб материка. Дивно, навіть не намагався прибитися до якогось гурту. Схоже на свідому відмову від родини. Оглянули камерами всю територію. Трупа немає. Хотілося б повернути його до родини. Може, криза вже минула.

Африканського пінгвіна викрали з океанаріума

У Південній Африці біологи просять рятувальників пошукати пінгвіна Бадді. Того вкрали з океанаріума в Кейптауні двоє студентів. Випустили в Індійський океан. Пояснили, хотіли, щоб птах жив на волі. Бадді виріс в океанаріумі. Ніколи не бачив моря. Не вміє добувати їжу. У заповіднику в нього залишилися самиця Френсіс і двоє немовлят. Одне загинуло через кілька днів після того, як батька викрали.

— Студенти пишалися тим, що зробили, — говорить доглядачка Шер Лоуренс. — Хоч насправді це найгірше, що вони могли вчинити для Бадді. Пінгвіни формують пари на все життя. Френсіс старається, але їй важко. В неї стрес. Це передалося пташенятам.

Волонтери прочісують узбережжя, де випустили Бадді.

Зараз ви читаєте новину «Пінгвін покинув двох своїх дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути