пʼятниця, 02 березня 2018 00:15

Пес 11 років стеріг могилу господаря

В аргентинському місті Вілья-­Карлос-Пас помер пес 15-річний Капітан породи чорна вівчарка. 11 років стеріг могилу господаря.

Аргентинець Мігель Гузман придбав 4-річного пса в подарунок синові Даміану, 13 років. Собаку назвали Капітаном.

2006-го Гузман помер. Невдовзі пес зник. Його знайшли на могилі господаря. "Він жалісливо гавкав і скавчав, ніби плакав", — розповідає вдова Мігеля Вероніка.

Удень Капітан прогулювався цвинтарем, о 18:00 повертався на могилу Мігеля. Кладовище — за 35 км від дому Гузманів — у столиці провінції Кордові. На похорон пса не брали. Міг знайти господаря за запахом чи за енергетикою — собаки добре її відчувають, припускають кінологи.

— Одного дня він прибіг додому, побув трохи й повернувся на могилу до сутінків, — каже Даміан.

Працівники кладовища підгодовували пса, робили йому щеплення. Долею Капітана опікувався місцевий фонд захисту тварин. Чотири роки тому у собаки діагностували хворобу нирок. Його забезпечували спеціальним харчуванням.

Останнім часом Капітан майже не бачив і ледве пересувався. Лікарі вирішили, що через вік операція на нирках не буде успішною. Зазвичай собаки цієї породи живуть 9–13 років.

— Ми вирішили лишити його на кладовищі й провідувати. Там він жив і знайшов спокій, — говорить ветеринар Крістіан Стемпельс.

Нещодавно Капітан помер біля могили господаря.

— Пес дав нам урок. Люди повинні більше цінувати спогади про тих, хто нас покидає, — каже директор кладовища Ектор Бассега.

Громада Вілья-Карлос-Пас звернулася до влади з пропозицією кремувати Капітана. Хочуть поховати попіл у могилі господаря і встановити надгробок, аби вшанувати відданість пса.

Зараз ви читаєте новину «Пес 11 років стеріг могилу господаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути