пʼятниця, 28 листопада 2008 18:28

Пересадка кісткового мозку подолала СНІД

У німецькій столиці Берлін хворому на СНІД чоловіку зробили пересадку кісткового мозку. З моменту операції минуло 600 днів. Протягом цього періоду організм не подає жодних ознак ураження смертельним вірусом.

42-річний американець, який живе в німецькій столиці, хворий понад десять років. Два роки тому лікарі поставили йому новий діагноз: лейкемія. Потрібно було пересаджувати кістковий мозок. Лікар Геро Хюттер, який проводив операцію, пересадив пацієнтові стовбурові клітини людини з міцним імунітетом проти усіх штамів ВІЛ.

Майже два роки минуло після операції. Вірус імунодефіциту більше себе не проявив. Дослідники поки що утримуються від оголошення пересадки кісткового мозку дієвими ліками від СНІДу. Найближчим часом планують перевірити цей метод. Однак дають оптимістичні прогнози.

Клітини імунної системи формуються саме в кістковому мозку. Тому пересадка стійких до вірусу стовбурових клітин може назавжди змінити імунну систему людини й убезпечити її від СНІДу.

Сучасні препарати проти ВІЛ/СНІДу не мають тривалої дії. Нині терапія вимагає постійного вживання ліків.

Зараз ви читаєте новину «Пересадка кісткового мозку подолала СНІД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути