Ексклюзиви
вівторок, 27 травня 2008 17:51

Непалець піднявся на Еверест у 77 років

Непальський альпініст 77-річний Мін Бахадур Шерхан став найстаршим підкорювачем Евересту. Дістатися вершини гори на висоті 8848 м йому допомагали 12 гірських провідників.

Мін Бахадур Шерхан побив рекорд, який торік встановив японець 71-річний Кацусуке Янагісава. Колишній учитель піднімався на вершину найвищої гори у світі в супроводі кількох новозеландських та японських альпіністів.

Минулого тижня 48-річний представник народності шерпів 18-й раз піднявся на Еверест. Він побив власний рекорд за кількістю сходжень на вершину.

Еверест, або Джомолунгму, з 1953 року підкоряли понад 3 тис. разів. Перше в історії сходження на гору здійснили новозеландець Едмунд Хілларі та шерп Тенцінг Норгей.

Щороку вершини намагаються дістатися майже 500 чоловік. За останні 50 років на схилах гори загинуло приблизно 200 чоловік. На вершині Евересту швидкість вітру сягає 200 км/год, температура вночі іноді опускається до -60°С.

Піднятися на вершину Джомолунгми пропонують спеціалізовані фірми за кілька десятків тисяч доларів. Клієнти проходять необхідний курс підготовки. На сходження вирушають із місцевими гідами. Шлях до вершини триває в середньому два місяці.

Зараз ви читаєте новину «Непалець піднявся на Еверест у 77 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути