Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2021 00:25

Наркобарон програв за день 66 мільйонів доларів

У Нідерландах заарештували 58-річного Це Чі Лопа. Керував найбільшим наркокартелем Азії — "Сем Гор". Лопа затримали за запитом австралійської поліції. З 2019-го був у розшуку Інтерполу.

Картель Лопа заробляє до $17 млрд на рік, за даними управління ООН із наркотиків. Основний товар — метамфетамін. Його виробництво зросло вчетверо за останні п'ять років. Також постачає екстазі та героїн.

Це Чі Лоп народився в китайській провінції Гуандун. Підлітком прийшов у місцеву банду. Згодом перебрався в більшу злочинну групу в Гонконг. 1988-го емігрував до Канади. Отримав громадянство. Там був серед контрабандистів, які доставляли героїн у Північну Америку.

1998 року в Нью-Йорку його звинуватили в торгівлі наркотиками. Загрожувало довічне ув'язнення. Захист наполягав, що Лоп кається. Його старі батьки потребували догляду, а 12-річний син мав серйозне захворювання легень. Лоп отримав дев'ять років, а звільнився раніше — 2006-го. Повернувся в Азію. Переправляв наркотики в Австралію, Японію та країни Південно-Східної Азії.

Лоп запровадив практику гарантованих поставок. Якщо товар перехоплювали правоохоронці, безкоштовно відправляв покупцеві новий чи повертав гроші. Це допомогло австралійській поліції вистежити його. Спостерігали за бандою, в якої регулярно вилучали наркотики. За рік Лоп викликав її ватажків у Гонконг, бо надто часто досилав безкоштовні партії. За ними вдалося простежити.

Правоохоронці з'ясували, що Лопа охороняють восьмеро майстрів тайського боксу. Часто влаштовує розкішні вечірки на віллах, а також робить великі ставки на перегонах. Якось за день у казино в Макао програв $66 млн.

Лоп налагодив дешеве виробництво наркотиків у М'янмі та об'єднав ворогуючі банди. Спершу вважали, що він лише постачає їх в Австралію. 2016-го затримали наркокур'єра. В його телефоні знайшли архів фото і даних. Зрозуміли, що Лоп контролює майже всі поставки.

Він переніс виробництво наркотиків у ліси. Платив повстанцям, які контролюють ці території. Компоненти переправляли з китайських хімічних заводів неподалік від кордону. Собівартість 1 кг метамфетаміну для синдикату становила $1800. Його ціна в Таїланді — $70 тис., в Австралії — $300 тис., у Японії — $588 тис.

Зараз ви читаєте новину «Наркобарон програв за день 66 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути