вівторок, 24 липня 2012 07:15

Чоловік розстріляв глядачів на прем'єрі "Бетмена"

У понеділок у місті Денвер, штат Колорадо, почався суд над 24-річним американцем  Джеймсом Голмсом, який у п'ятницю влаштував стрілянину на прем'єрі фільму про Бетмена "Темний лицар: Відродження легенди". Він заніс під одягом два пістолети, штурмову гвинтівку та дробовик. Розстріляв 12 людей, 58 поранив. Наймолодшій жертві 6 років, найстаршому — 51. Стрілянина у кінокомплексі почалася у п'ятницю опівночі.

Убивця психічно хворий, вважає комісар поліції Нью-Йорка Реймонд Келлі. Він називав себе Джокером — ворогом Бетмена за сюжетом. Пофарбував волосся у червоний колір, як кіногерой.

Друзі описують Голмса як сором'язливу, інтелігентну людину. Його батько — менеджер, мати — медсестра. Два роки тому чоловік вивчився на медика-невролога в Каліфорнійському університеті. Після завершення навчання не міг знайти роботи. Торік вступив до аспірантури. Писав кандидатську на тему біологічних основ неврологічних розладів. Винаймав квартиру в передмісті Денвера. Сусіди кажуть, був відлюдьком, друзів приводив рідко.

За одними свідченнями, Джеймс Голмс пройшов до кінотеатру через чорний хід. Інші розповідають, нібито хлопець купив квиток і разом з усіма зайшов головним входом. На ньому був протигаз, чорний довгий плащ і окуляри для вогнепальної стрільби. Під одягом ніс два пістолети "Глок", штурмову гвинтівку АР-15 і дробовик 12-го калібру.

— На екрані показували сцену стрілянини. Раптом постріли пролунали в залі. Ми чули від 10 до 20 пострілів. Почалася паніка. Люди кричали, дехто плакав. Було складно зрозуміти — це на екрані чи в реальності. Потім хтось підійшов до акустичної системи і попросив усіх присутніх залишити кінокомплекс, — розповідає один з очевидців.

Спочатку Голмс зробив постріл у стелю. Потім почав ходити між рядами, стріляв переважно у тих, хто намагався втекти.

— Коли побачив, як чоловік у довгому чорному пальто ходить залом і розкидає димові шашки, подумав, що це якийсь новий рекламний трюк, — каже американець Пол Отермет, що був на показі разом із дівчиною.

Поліцейські затримали Джеймса на автостоянці позаду кінотеатру за кілька хвилин після того, як він закінчив стрілянину.

Виявилося, він добре спланував напад. Готувався майже півроку. Через інтернет купив 6 тис. набоїв. Поліція каже, на зброю злочинець мав дозвіл. Перед тим, як поїхати до кінотеатру, замінував квартиру й увімкнув гучну музику. Поліцейські запустили туди робота, який ізолював і підірвав бомбу без шкоди для оточуючих.

Торік 22 липня терорист 33-річний Андерс Брейвік улаштував кілька вибухів у центрі Осло, а потім розстріляв молодіжний табір на острові Утойя. Тоді загинули 77 людей.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік розстріляв глядачів на прем'єрі "Бетмена"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути