пʼятниця, 05 жовтня 2012 07:30

Мільярдер із французьким паспортом очолить Грузію

Автор: фото: REUTERS
  Лідер опозиційної ”Грузинської мрії” Бідзіна Іванішвілі та його дружина Ека Хведелідзе виходять із виборчої дільниці під час парламентських виборів у Тбілісі 1 жовтня
Лідер опозиційної ”Грузинської мрії” Бідзіна Іванішвілі та його дружина Ека Хведелідзе виходять із виборчої дільниці під час парламентських виборів у Тбілісі 1 жовтня

На парламентських виборах у Грузії 1 жовтня перемогла опозиційна коаліція "Грузинська мрія" мільярдера Бідзіни Іванішвілі. Вона здобула 55% голосів. "Національний рух" президента Михаїла Саакашвілі набрав 40%. Теперішній глава держави заявив, що його політсила переходить в опозицію.

— Це не означатиме крах грузинської моделі реформ, — уважає журналіст Тенґіз Аблотія, 41 рік. — Чинна влада казала, що в опозиції всі злочинці, працюють на Росію й повернуть Грузію назад. Що Іванішвілі — ставленик Кремля. Це нісенітниця. Доказів цьому нема, а фінансово Росія його не контролює. Іванішвілі самостійний політик, який має свої гроші на батьківщині, в Росії й інших країнах. У Грузії завжди вистачало бізнесменів, які мали справу з Москвою. Той-таки Каха Бендукідзе (ідеолог грузинських економічних реформ. — "ГПУ") був власником "Уралмашу" й будував реактори для атомних субмарин. Я не сумніваюся в лояльності Бендукідзе до Грузії. Чому маю сумніватися в лояльності Іванішвілі? Тим більше він заявляє, що продав свою російську власність.

Москві була вигідна перемога "Грузинської мрії"?

— Вона була зацікавлена у виграші будь-кого, крім "Національного руху" Саакашвілі. Зараз влада у Грузії фактично змінилася. І дуже скоро з'ясують, що протистояння з Росією — це не проблема тільки Саакашвілі. Новий уряд матиме ті самі клопоти з Кремлем.

Що Саакашвілі робитиме в останній рік свого президентства?

— Президент без парламенту ні на що не здатен. Оскільки "Грузинська мрія" має більшість у парламенті, вона і є влада. По-друге, Іванішвілі зараз на підйомі, в нього високий рейтинг. Навіть із теперішніми повноваженнями Саакашвілі не зможе протистояти рішенням "мрійників". Він, очевидно, добуде термін і спокійно піде. Навряд чи його переслідуватимуть.

Але конституційна реформа, яка робить із Грузії парламентсько-президентську республіку, набуває чинності тільки через рік.

— Навіть із сьогоднішніми повноваженнями Іванішвілі як прем'єр матиме велику владу. А після конституційних змін — тим більше. По суті, він стане главою держави.

Іванішвілі не має грузинського громадянства.

— Конституційну норму, що депутатом не може бути людина з двома іноземними громадянствами, ухвалили під нього. Але Іванішвілі може стати прем'єром. Посаду у виконавчій владі Грузії може отримати будь-який громадянин Євросоюзу. Бідзіна — громадянин Франції. Гадаю, йому незабаром повернуть і грузинське громадянство.

Які люди оточують Іванішвілі й можуть прийти з ним до влади?

— Найближче його оточення — здебільшого набрід. Це колишні політичні діячі, які нічого не варті. Звісно, їх можуть призначити міністрами. Але насправді опозиція не має людей, спроможних керувати країною. Тому Бідзіна заявив, що теперішні керівники залишаться на своїх місцях.

Що буде з реформами, які провів Саакашвілі?

— Ніхто не повертатиме злодіїв у законі або корупцію. Але є речі, що їх треба рухати щодня. Скажімо, боротися зі злочинністю, яка завжди є. Наскільки ефективно це робитиме "Грузинська мрія" — питання.

Якщо особливої різниці між Іванішвілі та Саакашвілі немає, чому виборці підтримали опозицію?

— Успіх Бідзіни пов'язаний з тим, що він має багато грошей. Він займався доброчинністю, чим дуже підняв свій рейтинг. Люди сподіваються, що розкидатиме гроші наліво й направо.

Не можна сказати, що Саакашвілі прозахідний, а Іванішвілі — проросійський. Усі політики говорять приблизно одне й те саме. Але гроші одного з них зіграли визначальну роль. І це небезпечно, бо народу обіцяють усе й одразу. Не виконаєш — люди обуряться. Виконаєш — не буде економічного розвитку.

Як на результати виборів вплинув недавній скандал із побиттями в'язнів у тюрмі?

— Це був переломний момент для перемоги опозиції. До цього було незрозуміло, хто буде першим.

Яких змін очікувати з Іванішвілі у зовнішній політиці?

— Бідзіна спробує показати, що знімає напругу у відносинах із Росією. Можливо, Кремль навіть відкриє транспортне сполучення з Грузією або допустить наші товари на свій ринок. Але головне, що турбує грузинів, — це окуповані території (Абхазія та Цхінвальський регіон. — "ГПУ"). Ми чекаємо прогресу в цьому. Однак поступу не буде. Отже, і відносини дуже швидко зав'януть.

Що це за людина — Бідзіна Іванішвілі?

— Усе, що зараз є в Грузії, дорівнює приблизно половині його особистого статку. Тому з погляду бізнесу Грузія йому нецікава. Головне для Іванішвілі — самореалізація. Усі ці роки він спостерігав збоку, що відбувається в країні. Раптом йому в голову стрельнуло: "Я ж можу зробити все краще". Він знав, що його люблять і підтримають. Гріх було з цього не скористатися.

Зараз ви читаєте новину «Мільярдер із французьким паспортом очолить Грузію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути