середа, 06 квітня 2011 10:13

Корейських міністрів розстріляли за шпигунство і дефіцит

Автор: фото з сайта www.60s.com.vn
  Розстріляні урядовці міністр транспорту Кім Ен Сам (ліворуч) та його колега міністр фінансів Мун Ір Бон. Обох стратили 2010 року
Розстріляні урядовці міністр транспорту Кім Ен Сам (ліворуч) та його колега міністр фінансів Мун Ір Бон. Обох стратили 2010 року

У столиці Північної Кореї Пхеньян розстріляли двох урядовців. Міністр транспорту Кім Ен Сам поплатився життям за катастрофу на залізниці. Міністр фінансів Мун Ір Бон — за невдалу грошову реформу.

Зіткнення потягів сталося у квітні 2004-го на станції "Йончон" за 50 км від корейсько-китайського кордону. Поїзди перевозили нафту й газ. Унаслідок зіткнення вибухнули і загорілися. За 9 год. до пригоди повз станцію проїхав літерний спецпотяг північнокорейського диктатора 69-річного Кім Чен Іра. Лідер КНДР повертався із Китаю, де був із візитом.

Міністра транспорту звинуватили у шпигунстві та витоку надсекретної інформації про графік руху потяга лідера країни. Маршрут, час та місце прибуття поїзда Кім Чен Іра мали лише його охоронці, особисті секретарі та міністр залізниці. Розстріляний обіймав посаду міністра з 1998-го по 2008-й.

Міністр фінансів Мун Ір Бон відповідав за корейську грошову реформу 2009 року. У той час у країні зросли ціни, був дефіцит харчів і товарів першої необхідності. Мун Ір Бон керував мінфіном упродовж 2000–2008 років.

Обох міністрів стратили у червні 2010-го. Однак інформація дійшла до преси лише тепер. Першою про це написала газета "Чосон Ільбо". Видання виходить у Сеулі, столиці Південної Кореї.

У квітні 2010-го у Північній Кореї розстріляли керівника планово-фінансового відділу ЦК Трудової партії Пак Нам Гі. Його позбавили життя за дефіцит продуктів та високі ціни. Партійця стратили, бо у суспільстві зростало невдоволення, пишуть південнокорейські газети.

Наприкінці минулого року в Північній Кореї життям поплатилися 20 високопоставлених чиновників із міністерства боєприпасів. Їх звинуватили в розкраданні зброї.

Розстріли держслужбовців у КНДР почастішали з початку минулого року. Тоді 28-річного Кім Чен Уна, третього сина глави держави, почали називати майбутнім лідером країни.

— Кім Чен Ір розчищає дорогу своєму синові. Хоче без перешкод передати йому владу, — стверджують південнокорейські ЗМІ.

У Китаї з 2000-го по 2009-й за хабарництво і корупцію розстріляли майже 10 тис. чиновників. Зараз у країні смертну кару застосовують рідше. На початку цього року колишнього парламентарія Сун Юна впіймали на хабарі $1,5 млн. Присудили смертну кару. Він покаявся. Розстріл відтермінували на два роки.

Зараз ви читаєте новину «Корейських міністрів розстріляли за шпигунство і дефіцит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути