пʼятниця, 23 серпня 2013 00:00

Колишнього президента Єгипту звільнили з-під варти

Автор: фото з сайта www.bigpicture.ru
  Єгиптянка намагається зупинити військовий бульдозер, щоб урятувати пораненого чоловіка під час зачистки наметового містечка прихильників екс-президента Мухаммеда Мурсі. З 14 серпня у сутичках загинули близько тисячі людей, зокрема понад сто поліцейських
Єгиптянка намагається зупинити військовий бульдозер, щоб урятувати пораненого чоловіка під час зачистки наметового містечка прихильників екс-президента Мухаммеда Мурсі. З 14 серпня у сутичках загинули близько тисячі людей, зокрема понад сто поліцейських

Колишнього лідера Єгипту 85-річного Хосні Мубарака, якого засудили за сприяння у розстрілах протестувальників 2011-го та корупцію, минулої середи суд звільнив з-під варти, до розгляду апеляції. Він правив 30 років. Багато хто пов'язує це з поверненням до влади військових, якими командував Мубарак.

3 липня вони скинули демократично обраного президента-ісламіста Мухаммеда Мурсі. Минулого тижня силою зачистили наметові містечка його прихильників. У сутичках загинули близько тисячі людей.

Торік Хосні Мубарак отримав довічне, але навесні 2013-го подав апеляцію. За місцевим законом термін його досудового ув'язнення минув. Протягом судових процесів здоров'я політика погіршилося. Довго був прикутий до ліжка й у комі.

Тим часом влада почала заарештовувати лідерів руху "Брати-мусульмани", що підтримує Мурсі, зокрема духовного керівника 70-річного Мухаммеда Баді. Нобелівського лауреата й національного авторитета Мухаммеда аль-Барадаї також судитимуть за "невиправдання народної довіри". Минулого тижня він подав у відставку з поста віце-президента на знак протесту проти кривавого розгону ісламістських демонстрацій. Йому загрожує штраф $1430. Заяву на нього написав професор Каїрського університету. Звинувачує аль-Барадаї у тому, що через його відставку міжнародна спільнота могла подумати, що під час зачисток уряд Єгипту застосував надмірну силу. "А це суперечить реальності", — вважає позивач.

— Це відображення теперішньої атмосфери в Єгипті. Ти не можеш мати власної незалежної думки, бо тебе звинуватять у невиправданні народної довіри, — каже соратник аль-Барадаї з Фронту національного порятунку Калед Давуд.

Фактичний керівник країни — міністр оборони Абдул Фаттах аль-Сісі. На стінах будинків плакати з його портретом: "Він єдиний, кому можна вірити!".

Зараз ви читаєте новину «Колишнього президента Єгипту звільнили з-під варти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути