Ексклюзиви
вівторок, 03 жовтня 2017 07:45

Каталонці проголосували за незалежність від Іспанії

Автор: REUTERS
  Чоловік з хлопцем готують страву з рису та овочів в приміщенні школи в Барселоні в Каталонії напередодні референдуму. Каталонці за добу прийшли на виборчі дільниці, щоб мати можливість проголосувати 1 жовтня. Урядова поліція спробувала закрити декілька з них, бо влада в Мадриді вважає референдум незаконним
Чоловік з хлопцем готують страву з рису та овочів в приміщенні школи в Барселоні в Каталонії напередодні референдуму. Каталонці за добу прийшли на виборчі дільниці, щоб мати можливість проголосувати 1 жовтня. Урядова поліція спробувала закрити декілька з них, бо влада в Мадриді вважає референдум незаконним

1 жовтня в Автономній області Каталонія в Іспанії відбувся референдум про незалежність. У ньому взяли участь 2,3 млн із 5,3 млн осіб, які мають право голосу. У бюлетені мали відповісти на питання "Чи погоджуєтеся ви, що Каталонія має бути незалежною державою з республіканською формою правління?". За відокремлення від Іспанії висловилися 90% виборців.

О десятій ранку в столиці Каталонії Барселоні з'явилися перші жертви сутичок. Урядова поліція спробувала розігнати черги до дільниць. Люди почали збиратися там від сьомої ранку. З піднятими руками намагаються мирно зайти до дільниць. Правоохоронці агресивно відтісняють їх.

Місцева поліція відмовилася перешкоджати каталонцям. Урядовим силовикам вдається закрити кілька дільниць. 73% — працюють. Водночас у Мадриді проходять акції на підтримку єдності Іспанії.

На 20:00 передають про 761 пораненого, з них пару десятків — поліцейські. Мер Барселони стає на захист містян, вимагає відставки прем'єр-міністра. Хвиля хакерських атак на систему голосування паралізує роботу дільниць. Силовики застосовують гумові кулі.

На одній із дільниць, яку блокувала поліція, люди вмовляють правоохоронців відійти. О 20:30 у Барселоні починають монтувати сцену для оголошення результатів референдуму.

Голова уряду Іспанії Мар'яно Рахой виступає з екстреним зверненням до нації. "Сьогодні в Каталонії не відбувся референдум про самовизначення, потрібен діалог", — наголошує.

Держави ЄС поведінку іспанського уряду засуджують обережно. Усі займають вичікувальну позицію.

Лікарі нарахували 844 поранених, із них 33 — силовики. Очевидці кажуть, у районі Сант-Марті загинули троє людей. Повідомлень про постраждалих українців немає.

На світанку 2 жовтня з'являються офіційні результати референдуму від влади Каталонії. Явка становить 42,5%. 90% тих, хто голосував, — за незалежність. Дані передають до парламенту Каталонії. Там питання про незалежність вирішиться остаточно.

— Громадяни заробили право на створення нової незалежної, демократичної, соціальної та правової республіки, — заявляє заступник голови Женералітету — уряду Каталонії Оріол Жункерас. Стверджує, результати референдуму вивели автономну область на поріг незалежності.

Каталонці звинувачують Мадрид у порушенні статті 7 договору ЄС, що обумовлює недоторканність демократичних прав і свобод у країнах спільноти.

Зараз ви читаєте новину «Каталонці проголосували за незалежність від Іспанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути