середа, 26 травня 2010 03:30

Картин украли на півмільярда євро

Автор: фото з сайта www.dailymail.co
  Експерт оглядає рами, що залишилися від викрадених картин біля Національного музею сучасного мистецтва в Парижі
Експерт оглядає рами, що залишилися від викрадених картин біля Національного музею сучасного мистецтва в Парижі

У ніч проти 20 травня у французькій столиці Парижі пограбували Національний музей сучасного мистецтва.

Від картин "Голуб із зеленим горошком" Пабло Пікассо, "Пастораль" Анрі Матісса, "Олива біля Естака" Жоржа Брака, "Жінка з віялом" Амедео Модільяні й "Натюрморт із підсвічниками" Фернана Леже залишилися самі рами. Поліція припускає, злочинець витягнув полотна, спакував їх і виніс у коробці.

— Це дикий, жахливий вчинок проти культурної спадщини Парижа, — коментує випадок мер міста 59-річний Бертран Деланоє.

Музеєзнавці оцінюють збитки в 500 млн євро. Влада називає меншу цифру — 200 млн.

Камери спостереження зафіксували, як о 6.50 із розбитого музейного вікна вистрибнув здоровань у капюшоні й масці. На час крадіжки в музеї було троє охоронців, нічого підозрілого не помітили. Працівники установи виявили крадіжку о 7.00, коли прийшли на роботу.

Зі слів поліції, від 30 березня музейна сигналізація працювала зі збоями. Оператор системи безпеки наказав виправити ситуацію, але постачальник не надав необхідного обладнання.

Паризький музей сучасного мистецтва відкрили 1961 року. В ньому близько 60 тис. експонатів. Розташований він на правому березі річки Сена. Тутешню систему безпеки вважали однією з найнадійніших у Європі. Після крадіжки музей не працює, на дверях табличка "Зачинено з технічних причин".

Наступного дня у місті Марсель, на півдні Франції, невідомі залізли в дім приватного колекціонера, зв"язали його й побили. Із будинку викрали п"ять цінних полотен, одне з них — літографія з картини Пабло Пікассо.

Від 30 березня сигналізація працювала зі збоями

Картини цього митця найбільше приваблюють крадіїв. Робіт художника на $50 млн украли у грудні 2007-го з музею сучасного мистецтва в Сан-Паулу, Бразилія. Того ж року з будинку онуки Пікассо в Парижі винесли дві картини майстра на суму 54 млн євро. У жовтні 1994 року з галереї мистецтв у Цюріху, Швейцарія, викрали сім полотен Пікассо, які оцінили у 51 млн франків. Усі знайшли.

Інтерпол розіслав детальну інформацію про крадіжку з музею правоохоронцям 188 країн. Французька влада сподівається, що злочин удасться розкрити.

До пограбування в Парижі найбільшою крадіжкою в історії мистецтва вважали пограбування бостонського Музею Ізабелли Стюарт Гарднер. Тоді, у березні 1990 року, винесли 13 картин на $500 млн.

Зараз ви читаєте новину «Картин украли на півмільярда євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути