Вперше успішно пересадили автономне штучне серце 75-річному французові, ім'я якого не називають.
10-годинну операцію провів професор 80-річний Алан Карпентьє. Він же винайшов пристрій. Маса апарата — 900 г. Це майже втричі важче за справжнє серце. Служитиме щонайменше п'ять років. Попередні трансплантанти працювали менше. Серце робили зі штучних матеріалів та живих тканин великої рогатої худоби. Завдяки останнім людський організм не відторгає його. Апарат має датчики, що регулюють потік крові, та батарейку. Шанси на те, що штучне серце приживеться: 86% — для чоловіків та 20% — для жінок. Вартість операції — від 120 до 180 тис. євро, приблизно така ж, як і при пересадці справжнього серця від донора, який загинув від нещасного випадку.
Вивели рослину, що одночасно дає врожай помідорів і картоплі.
Британські селекціонери з міста Іпсвіч, які вивели овоч, назвали його томтато (від англ. слів помідор і картопля. — "ГПУ".) Новий вид створили щепленням, у ньому відсутнє ГМО. Директор садової компанії "Томпсон і Морган" Пол Хенсорд каже, що винайдені помідори сорту черрі солодші за звичайні. На смак картопля, як і будь-яка інша. Новий вид рослини допоможе зекономити місце на присадибних ділянках. За сезон кущ дає 500 томатів та 2 кг картоплі. Вартість однієї рослини в горщику — 14,99 фунта стерлінгів, це 196 грн. Про створення схожої рослини цьогоріч заявили також у садовому центрі Нової Зеландії.
Розробили технологію невидимого хмарочосу.
Будувати його розпочали в Південній Кореї. Невидимість будівлі забезпечать світлодіодні технології. Висотка матиме форму кристала. На зовнішніх поверхнях розмістять близько 500 світлодіодних екранів, які транслюватимуть картинку навколишнього середовища. Завдяки ним здаватиметься, що хмарочос стає прозорим і зникає. В інший час на екранах транслюватимуть рекламу. Будівлю назвали Вежею нескінченності. Під неї виокремили територію поблизу морського порту та найбільшого в країні аеропорту "Інчхон", за 70 км від столиці Сеул. Хмарочос 450 м заввишки увійде до десятки найвищих. Усередині буде торговельно-розважальний центр.
Виростили м'ясо зі стовбурових клітин корови та зробили з нього котлету.
Це вдалося науковцям із Нідерландів на чолі з професором Марком Постом. Штучне м'ясо має вирішити проблему голоду та екологічного виробництва м'ясних виробів. Уперше скуштували штучну котлету на прес-конференції в Лондоні. Для створення м'яса із тканин корови виокремили клітини, помістили у спеціальну речовину, за три тижні перемістили у пробірки, де клітини почали формувати м'язи завдовжки 1 см. Таке м'ясо має білий колір. Для надання йому природного забарвлення вчені підфарбували буряковим соком. До котлети додали шафран та обсмажили її в панірувальних сухарях. Дегустатори підтвердили, що для їжі вона прийнятна. На створення першого шматка м'яса зі стовбурових клітин витратили 215 тис. фунтів, близько 2,81 млн грн.
Коментарі