Ексклюзиви
вівторок, 05 березня 2013 07:30

Екс-мера посадили довічно за розкрадання грошей

Колишнього мера грецького міста Салоніки 65-річного Васіліса Папагеоргопулоса та двох його помічників ув'язнили довічно за розкрадання 18 млн євро з державної скарбниці. Суд відбувся минулої середи. Вирок вважають найжорсткішим щодо будь-якого грецького політика, якого судили за корупцію.

Екс-мера звинуватили у фінансовій афері 1999-2008 років.

Скарбник муніципалітету Панагіотіс Саксоніс мав перераховувати частину зарплати співробітників у фонди соцстрахування. Він ці гроші забирав. 10% залишав собі, решту — віддавав генеральному секретареві муніципалітету Міхалісу Лемуссіасу і меру.

— Я не маю нічого спільного з цією справою. Упевнений, що деякі люди будуть помирати, відчуваючи докори сумління. І це будемо не ми, — заявив Васіліс Папагеоргопулос після оголошення вироку. Він збирається подавати апеляцію.

Салоніки — північне портове місто, друге за величиною у Греції. Папагеоргопулос керував ним з 1999-го по 2010-й. Доти був заступником міністра спорту. Зараз місто очолює Янніс Бутаріс, 71 рік. Активно виступає за притягування політиків до відповідальності за фінансові злочини.

Із 2009-го Греція не може оговтатися від наслідків світової фінансової кризи. Понад три роки чиновники впроваджують заходи жорсткої економії: урізають пенсії та соціальні виплати, скорочують державних працівників. Через це люди часто виходять на протести. У вересні торік грецька влада переглянула банківські рахунки понад 30 політиків, щоб переконатися, що вони не ухилялися від сплати податків. Світові ЗМІ дедалі частіше пишуть про імовірність того, що Греція вийде із зони євро.

Торік міжнародна організація по боротьбі з корупцією "Трансперенсі Інтернешнл" назвала Грецію однією з найкорумпованіших країн Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «Екс-мера посадили довічно за розкрадання грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути