пʼятниця, 25 листопада 2011 00:15

Єгиптяни бунтують проти революційної влади

Автор: фото: REUTERS/Goran Tomasevic
  Протестувальники ховаються за стіною будинку під час сутичок з поліцією на одній з бічних вулиць біля цетральної площі Тахрір, у єгипетській столиці Каїрі. Єгиптяни, роздратовані 9-місячним правлінням військових, знову вийшли на вулиці у вівторок, після того як Вища рада збройних сил відмовилася прийняти відставку тимчасового уряду
Протестувальники ховаються за стіною будинку під час сутичок з поліцією на одній з бічних вулиць біля цетральної площі Тахрір, у єгипетській столиці Каїрі. Єгиптяни, роздратовані 9-місячним правлінням військових, знову вийшли на вулиці у вівторок, після того як Вища рада збройних сил відмовилася прийняти відставку тимчасового уряду

Понад 30 єгиптян загинули і близько 2 тис. поранені в сутичках демонстрантів із військовими, що тривають у країні з минулої суботи. Люди вимагають, щоб вища рада збройних сил на чолі з фельдмаршалом 76-річним Хусейном Тантаві пішла у відставку й допустила до керівництва цивільних. Військові прийшли до влади після революції в лютому. Обіцяли демократичні реформи, але не дотримали слова.

На головній столичній пл. Тахрір у суботу зібралися понад 20 тис. людей. Вимагали усунути від влади військових. Вища рада збройних сил керує Єгиптом вже дев'ять місяців, відколи демонстранти добилися відставки президента 83-річного Хосні Мубарака.

— Не треба було нам тоді розходитися. Ми піднесли владу військовим на тарілочці, — каже мітингувальник із пл. Тахрір 33-річний Ахмед Імам.

У понеділок протестувальники забарикадували площу картонними коробками й підпалили їх. У поліцейських жбурляли камінням і пляшками з горючою сумішшю. Ті у відповідь пускали сльозогінний газ, били людей кийками й стріляли гумовими кулями.

Правозахисники з організації "Міжнародна амністія" кажуть, що військова влада Єгипту виявилася жорстокішою за режим Мубарака. За дев'ять місяців порушень прав людини побільшало. Демонстрації грубо розганяють, тисячі людей під слідством. Установлена кримінальна відповідальність за критику військових. Блогера Майкеля Набіля Санада засудили на три роки в'язниці за негативні відгуки про армію та військову службу.

За тиждень в Єгипті мають відбутися парламентські вибори. Військова рада запропонувала опозиції відкласти їх до кінця наступного року чи початку 2013-го. Опозиціонери наполягають, що вибори мають пройти вчасно. Після зіткнення мітингувальників із поліцією ввечері 21 листопад уряд Єгипту на чолі з прем'єр-міністром Ісамом Шарафом, 59 років, подав прохання про відставку. Однак члени військової ради відмовили міністрів від цього.

Через сутички військова рада може найближчим часом подати у відставку, повідомляє "Ройтерс" із посиланням на власні джерела. Тоді вибори президента проведуть не за рік, як планували раніше, а до липня наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Єгиптяни бунтують проти революційної влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути