середа, 21 березня 2012 05:45

Чоловік на скутері вбив сімох

Найвищий рівень терористичної загрози оголосили у Франції після того, як у понеділок уранці невідомий розстріляв трьох дітей та вчителя у єврейській школі міста Тулуза. Напередодні з такої ж зброї калібру 11,43 мм у передмісті Тулузи Монтобан убили трьох солдатів-десантників: у четвер двох у формі, а в неділю третього — відставного. Почерк один: убивця під'їжджав чорним моторолером "Ямаха Т-Макс". Стріляв професійно.

За однією з версій, злочини скоїли троє колишніх десантників, яких звільнили з армії за нацизм. За іншою — це справа рук ісламістів.

Очевидці кажуть, чоловік під'їхав до школи "Оцар а-Тора" вранці, коли батьки відводять дітей. Мав в обох руках по пістолету. Перш ніж утекти, застрелив рабина 30-річного Йонатана Сандлера, його синів 6-річного Ар'є та 4-річного Габріеля, а також Міріам Монсонего, 8 років, доньку іншого рабина.

— Я був надворі. Чоловік встав зі скутера й почав стріляти в наш бік. Я разом з усіма кинувся до приміщення, а він доганяв і стріляв навсібіч, — згадує вчитель Барух, приятель убитого. — Для мене це очевидний антисемітизм. Я шокований, не можу повірити, що у Франції таке можливе.

Хоча напад записала камера відеоспостереження, визначити злочинця поки що не вдалося, бо він не знімав мотоциклетного шолома. Цей запис поліція не оприлюднює.

— Мені показували це відео. Там видно, як нападник ганяється за дітьми. Ловить маленьку дівчинку і стріляє їй упритул у скроню, — говорить Ніколь Ярдені, голова ради єврейських освітніх організацій Франції. — Я не думаю, що він псих. Він виглядав холоднокровним і рішучим. Убивав людей твердою рукою, як тварин.

Усі троє застрелених солдатів 17-го парашутно-інженерного полку Монтобана — араби, вихідці з Північної Африки. Двоє солдатів дійсної служби знімали готівку через банкомат, неподалік казарм, коли до них під'їхав убивця на скутері.

Найвищий "пурпуровий" рівень терористичної загрози оголошують у Франції вперше. Єврейські й мусульманські храми, школи та інші об'єкти взяли під охорону. Тулузького вбивцю оголосили розшукуваним №1 у країні, спіймати його — головне завдання для кожного поліцейського. Крім них, людні місця патрулюють солдати з автоматами. Станом на вівторок злочинця не зловили.

— Ми побоюємось, що скоро він може вчинити четвертий напад. І ніхто не знає де, — розповідає міністр внутрішніх справ Клод Геан.

Президент Ніколя Саркозі та його головний конкурент на травневих виборах Франсуа Олланд перервали свої кампанії й приїхали до Тулузи. У понеділок тисячі людей прийшли зі свічками на головні площі міст ушанувати загиблих. Учора у всіх школах країни день почався хвилиною мовчання.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік на скутері вбив сімох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути