вівторок, 16 жовтня 2012 06:00

Австрієць стрибнув з висоти майже 40 тисяч метрів

Автор: фото: REUTERS
  Фелікс Баумгартнер готується до стрибка. Він летів зі швидкістю 862 кілометри на годину. Після приземлення розповів, що під час польоту від холоду не відчував рук
Фелікс Баумгартнер готується до стрибка. Він летів зі швидкістю 862 кілометри на годину. Після приземлення розповів, що під час польоту від холоду не відчував рук

Австрійський військовий парашутист 43-річний Фелікс Баумгартнер у неділю здійснив рекордний стрибок зі стратосфери — оболонки Землі, яку називають передкосмосом. І першим в історії подолав швидкість звуку без техніки. Рекорд відбувся над пустелею в штаті Нью-Мексико, США.

О 8.30 Баумгартнер сидів у прозорій невеликій капсулі зі скловолокна, прикріпленій до повітряної кулі з гелієм. Був одягнений у герметичний скафандр вартістю $200 тис., що витримує екстремальні температури. На зап'ясті мав прилад, що дозволяє керувати швидкістю та висотою підйому. На рівень 39,45 тис. м над Землею здіймався 2 год.

— Я йду, — передав Фелікс по радіозв'язку й вистрибнув у двері капсули.

Падав зі швидкістю, що в 1,24 раза перевищує швидкість звуку. Вільне падіння тривало 4 хв. 20 с, потім розкрив парашут. Приземляючись, намагався стати на ноги. Але під час зіткнення з поверхнею опустився на коліна. Фелікса зустрічала разом із техніками й науковцями його мати Єва. Вона плакала.

— Коли стоїш на вершині Всесвіту, стаєш скромним, почуваєшся крихітним. Думаєш не про рекорди, не про наукові результати, а лише про те, щоб повернутися додому, — каже Баумгартнер. — Важко описати, але я не відчув, як подолав бар'єр швидкості звуку. У громіздкому скафандрі взагалі важко щось відчути. У польоті найбільше боявся померти в небі на очах у матері та глядачів.

Кілька днів стрибок відкладали через сильний вітер. Спортсмен побоювався за прилад обігріву скафандра. Той давав збої і спричиняв запітніння на склі шолома.

— Найважче вийти з капсули. Якби раптом вона пошкодилася, стався б різкий стрибок тиску, від якого закипає кров. У крові Фелікса могли б утворитися бульбашки, вибухнув би мозок та випали очі. Сценарій, як у фільмі жахів, — коментують організатори польоту.

Фелікс Баумгартнер каже, що планує більше часу проводити зі своєю подругою Ніколь. Час від часу літатиме вертольотом із гірськими рятувальними місіями у США та Австрії.

Зараз ви читаєте новину «Австрієць стрибнув з висоти майже 40 тисяч метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути