пʼятниця, 07 квітня 2017 07:50

14 людей загинули від вибуху в метро
2

Потерпілого забирають рятувальники зі станції метро ”Сінна площа” після вибухів у двох ­вагонах поїздів на станціях метро в Санкт-­Петербурзі
Фото: REUTERS
Чоловік плаче на станції санкт-петербурзького метро ”Технологічний інститут”, де 3 квітня стався теракт

У Санкт-Петербурзі вдень 3 квітня у метро вибухнула саморобна бомба. Загинули 14 людей. Понад 50 поранені. У місто прибув із візитом президент Володимир Путін.

Вибух прогримів о 14:40 у третьому вагоні на перегоні. Потяг рушив від станції "Сінна площа". Доїхав до станції "Технологічний інститут" і зупинився. Світла не було. Двері не відчинялися. Люди вибиралися на перон крізь понівечені двері й вікна.

— Двометрові двері були вигнуті. Вилетіли шибки. Вагон був ніби сплющений згори. На підлозі лежали людей 15. Усі в крові. І дуже сильне задимлення, — розповідає свідок.

На місце події приїхали 40 бригад "швидкої", гелікоптери, поліція, слідчі. Метро зачинили. Всіх пасажирів евакуювали.

Пізніше на станції "Площа Повстання" сапери знайшли і знешкодили другу бомбу. Була замаскована під вогнегасник.

Слідчий комітет Росії оголосив подію тер­актом. Заявив, що вибух влаштував смертник-одинак 22-річний Акбаржон Джалілов. Залишив бомбу на станції метро "Площа Повстання", а потім підірвав себе у вагоні.

Джалілов народився в киргизькому місті Ош. Отримав російський паспорт 2011 року. Жив у Санкт-Петербурзі. Працював кухарем у магазині суші. Підробляв у автомайстерні. Займався рукопашним боєм. За даними слідства, був пов'язаний з радикальними ісламістами. Однак злочинів не вчиняв.

У Санкт-Петербурзі оголосили триденну жалобу. Люди несуть до місця трагедії лампадки і квіти.

Серед загиблих багато студентів. 20-річний Максим Аришев навчався в економічному університеті. 17-річний Мансур Сагадєєв — у коледжі телекомунікацій. Хлопці їхали із занять. 18-річна Ксенія Малюкова навчалася в акушерському коледжі. 20-річна Дільбара Алієва була студенткою університету шляхів сполучення. Померла в лікарні. Денис Петров, 25 років, був чемпіоном Росії з армійського рукопашного бою. Працював дитячим тренером. 50-річна Ірина Медянцева виготовляла авторські ляльки. Загинула, закривши собою доньку Олену.

У Санкт-Петербурзі затримали шістьох вербувальників у терористичні організації "Ісламська держава" і "Фронт ан-Нусра". У слідчому комітеті кажуть, що вони не мають стосунку до Джалілова.

— Теракт у Санкт-Петербурзі добре вписується у загальну концепцію Путіна конт­ролю над росіянами, — говорить політолог Віктор Небоженко, 64 роки. — Неподалік місця вибуху розташовані 11 вузів. Це сигнал для батьків студентів, щоб не відпускали дітей на демонстрації. До змін у країні це не призведе. Серйозні перетворення може спричинити лише внутрішній конфлікт між групами у владі.

Зараз ви читаєте новину «14 людей загинули від вибуху в метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути