пʼятниця, 10 грудня 2021 06:35

Зустрічі в ТКГ і "Нормандському форматі" в глухому куті через відмову Росії визнати себе стороною конфлікту - ЄС

Зустрічі в ТКГ і "Нормандському форматі" в глухому куті через відмову Росії визнати себе стороною конфлікту - ЄС
Зустріч ОБСЄ в Стокгольмі / Reuters

Переговірний процес у "Тристоронній контактній групі" та в "Нормандському форматі" у глухому куті через відмову Росії визнати себе стороною конфлікту на сході України.

Про це йдеться у заяві ЄС щодо агресії Росії проти України та незаконної анексії Криму, виголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блінкен і Лавров влаштували суперечку через Україну

"Відмова Росії як сторони конфлікту діяти відповідально через конструктивну участь у переговорах в рамках ТКГ, а також перешкоджання проведенню чергової зустрічі в "Нормандському форматі" спричиняє безвихідь у цих переговорах", - зазначається у заяві.

У ЄС нагадали, що минуло два роки з часу проведення останнього "нормандського" саміту, на якому підписали документ "Загальні узгоджені висновки".

"Шкодуємо, що більшість узгоджених тоді кроків досі не реалізовані, хоча домовленості на технічному рівні досягнули в робочих групах ТКГ. Утім вони досі заблоковані на політичному рівні", - вказують у Євросоюзі.

Крім того, висловили жаль щодо того, що на міністерській раді ОБСЄ 2-3 грудня у Стокгольмі Росія вкотре "не взяла участь у переговорах щодо декларації про зусилля ОБСЄ в напрямку миру в Україні".

Також у ЄС нагадали про занепокоєння через погіршення безпекової ситуації на сході України внаслідок різкого зростання порушень режиму припинення вогню та нарощування Росією військ поблизу кордону.

"Будь-яка загрозлива чи дестабілізуюча поведінка - неприйнятна. Закликаємо Росію дотримуватися механізмів у рамках Віденського документа щодо прозорості переміщень і здійснити деескалацію напруженості", - заявили в ЄС.

На засіданнях робочих підгруп ТКГ 7 грудня українська сторона озвучила три ініціативи для припинення вогню, але Росія відкинула їх під надуманими приводами.

Під час польського головування в ОБСЄ наступного року Варшава зосереджуватиме увагу на ситуації на сході України.

"Особливу увагу приділимо російсько-українському конфлікту. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні є єдиною формою присутності міжнародної спільноти у зоні конфлікту", - заявив заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач.

Зараз ви читаєте новину «Зустрічі в ТКГ і "Нормандському форматі" в глухому куті через відмову Росії визнати себе стороною конфлікту - ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути