Ексклюзиви
понеділок, 31 жовтня 2022 15:48

Спецтема: Війна Росії проти України

Зрив Росією "зернової угоди": озвучили головну небезпеку для світу

Зрив Росією "зернової угоди": озвучили головну небезпеку для світу
Світові запаси продовольства опинилися під загрозою через зрив РФ "зернової угоди" з Україною. Фото: eastnews.ua

Світові запаси продовольства опинилися під загрозою через зрив Російською Федерацією "зернової угоди" з Україною.

Це посилить не лише глобальну продовольчу кризу, а й спровокує зростання цін. Сотні тисяч тонн пшениці, заброньованої для доправлення в Африку й Близький Схід, перебувають під загрозою. Про це йдеться в матеріалі Reuters.

"Якщо мені доведеться замінити судно, яке мало прибути з України, які є варіанти? Їх небагато", – сказав сінгапурський зерновий трейдер, який постачає пшеницю покупцям в Азії та на Близькому Сході.

Ф'ючерси на пшеницю в Чикаго в понеділок зросли на понад 5%, а на кукурудзу – більш ніж на 2% через побоювання щодо постачання.

Також цьогоріч світові ціни на пшеницю зросли до рекордно високого рівня, а кукурудза досягла 10-річного максимуму. Це сталося через вторгнення Росії в Україну, яке загострило перебої з постачанням через несприятливу погоду й Covid-19.

За словами трейдерів, Австралія, яка є основним постачальником пшениці в Азію, навряд чи зможе заповнити будь-яку прогалину в постачанні. Місця для відвантаження заброньовані аж до лютого.

У неділю, 30 жовтня, за встановленим морським гуманітарним коридором судна не проходили. Проте Організація Об'єднаних Націй, Туреччина й Україна наполягали на реалізації "зернової угоди" й погодили на 31 жовтня план транзиту 16 суден попри вихід Росії.

"Ми не впевнені, чи продовжить Росія експортувати пшеницю, і що судам, які перевозять російську пшеницю, буде безпечно вирушати із Чорного моря, якщо український експорт залишається заблокованим", – сказав сінгапурський трейдер міжнародної компанії.

Також, імовірно, постраждає експорт української кукурудзи у Європу, який запланований на листопад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган відреагував на зрив "зернової угоди"

"Щодо Європи, то кукурудза є серйознішою проблемою, ніж пшениця, оскільки в листопаді у нас настає пік сезону української кукурудзи", – сказав трейдер.

Очікують, що рішення РФ вплине й на світові ціни на олію. Зрив угоди між країною-агресоркою та Україною загрожує експорту соняшникової олії з України в ключові напрями, зокрема в найбільший імпортер харчової олії в Індії.

Ф'ючерси на малайзійську пальмову олію підскочили більш як на 4% 31 жовтня.

З липня завдяки "зерновій угоді" за посередництва ООН і Туреччини було експортовано з Чорного моря понад 9,5 млн т кукурудзи, пшениці, продуктів соняшника, ячменю, ріпаку й сої.

В останні місяці світові ціни на сільськогосподарські товари знизилися до рекордно високого рівня. Водночас місцеві роздрібні ціни на харчові продукти залишаються високими. Але тепер на них чекає подальше зростання.

"Зазвичай потрібно близько двох місяців, щоб вищі ціни на зерно проникли в ланцюжок постачань і вплинули на споживачів на рівні роздрібної торгівлі", – сказав аналітик із Сіднея.

30 жовтня Росія перекрила "зелений коридор" для експорту зерна в Чорному морі.

29 жовтня РФ заявила, що "зупиняє участь у реалізації "зернової угоди". Причиною Москва назвала нібито "напад на кораблі Чорноморського флоту".

30 жовтня міноборони РФ заявило, що безпілотники, які нібито атакували Севастопольську бухту 29 жовтня, були запущені з узбережжя недалеко від Одеси.

Там також зазначили, що один з них був запущений з борту корабля, залученого до вивезення агропродукції з України по "зерновому коридору".

На 31 жовтня ООН, Туреччина й Україна погодили план пересування для 14 суден, які перебувають у турецьких водах, у рамках "зернової угоди".

Зараз ви читаєте новину «Зрив Росією "зернової угоди": озвучили головну небезпеку для світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути