вівторок, 11 травня 2021 09:24

Зонд NASA повертається на Землю зі зразками з астероїда

Зонд NASA повертається на Землю зі зразками з астероїда
Osiris-Rex не приземлявся, а використовував для отримання зразків Бенну спеціальну робот-руку. Фото: Reuters

10 травня космічний апарат NASA Osiris-Rex залишив орбіту астероїда Бенну, аби вирушити у більш як дворічну подорож на Землю.

Космічний апарат завбільшки з вантажний фургон доставить невелику пробну капсулу в пустельне місце в американському штаті Юта 24 вересня 2023 року. Пил і фрагменти астероїда з неї мають допомогти науковцям зрозуміти будову Сонячної системи й умови формування життя на Землі.

Оскільки астероїд має невелику гравітацію, Osiris-Rex не приземлявся, а використовував для отримання зразків Бенну спеціальну штангу завдовжки 3,4 м. У момент торкання з її балона подався азот під високим тиском, який підняв угору окремі камені та частинки з поверхні.

Osiris-Rex зібрав зразки породи та пилу з астероїда в жовтні 2020 року, він був запущений 2016-го з Космічного центру Кеннеді. У космічному апараті є 200-400 г астероїдного пилу та гірських порід. Єдина країна світу, яка вже має зразки астероїдів - Японія, але її зразки значно менші за обсягом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці виявили в метеориті докази життя

Місію Osiris-Rex вартістю в $1 млрд запустили 2016 року, апарат зробив гравітаційний маневр навколо Землі, а 2018-го досяг своєї мети - астероїда Бенну, який обертається навколо Сонця з періодом 1,2 земних роки. Астрономи вперше помітили Бенну 1999-го та визначили його діаметр - близько 580 м.

Бенну - всипаний валунами астероїд, що перебуває на віддалі понад 322 млн км від Землі. Має форму дзиґи заввишки близько 380 м. Складається з груп каменів, що утримуються разом гравітацією.

Зараз ви читаєте новину «Зонд NASA повертається на Землю зі зразками з астероїда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути