субота, 25 травня 2024 22:15

Зняли заборону на твори Шекспіра

Зняли заборону на твори Шекспіра
Перше видання творів Вільяма Шекспіра на аукціоні Sotheby's. Книга 1623 року. Вона вважається однією з 235 збережених оригінальних копій / Getty Images

25 травня 1977-го влада Китаю відмінила заборону на публікацію творів Вільяма Шекспіра. Це була ознака політичної лібералізації в країні, коли комуністична влада зняла заборону, яка протрималася більше 10 років. Дії Пекіну стали додатковим свідченням, що "Культурна революція" закінчилася.

У 1966-му диктатор КНР Мао Цзедун оголосив "Культурну революцію". Її офіційна мета - повернути комуністичний революційний запал і енергію китайському суспільству. Дружина Мао Чан Цзин була призначена неофіційними куратором з культури в країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страчувала людей, які пам'ятали її молодою

На практиці революція означала вбивство посадовців, які, як вважалося, втратили відданість справі комунізму, а також арешт і затримання тисяч інших громадян за розмиті "злочини проти держави". Це також означало заборону на будь-яку культурну діяльність - музику, літературу, кіно чи театр, які не мали необхідного ідеологічного наповнення.

Однак на початку 1970-х Китай спробував відновити відносини з Заходом, особливо зі США, щоб знайти нові ринки для збуту, а також через ріст остраху перед конфронтацією з СРСР. Поїздка президента США Річарда Ніксона в Китай в 1972-му стала частиною цієї кампанії.

У вересні 1976-го помер Мао Цзедун. У жовтні 1976-го "Культурна революція" була офіційно оголошена завершеною. У травні 1977-го зняли заборону на твори Вільяма Шекспіра.

Разом з оголошенням про зняття заборони китайська влада також заявила, що незабаром перекладуть твори Шекспіра китайською мовою.

Зараз ви читаєте новину «Зняли заборону на твори Шекспіра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути