Ексклюзиви
вівторок, 22 серпня 2023 17:52

Знайшли яхту Путіна з кінозалом та нардами за 500 тис., яка не підпала під санкції

Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального показав яхту російського президента Володимира Путіна "Грейсфул".

Перед повномасштабним вторгненням в Україну її екстрено переправили з Німеччини.

"Грейсфул" є однією з трьох великих яхт Путіна. Як і "Олімпія" та "Шехерезада", вона оформлена не на нього, але зроблена саме для Путіна. ФБК повідомляє, що "Грейсфул" зробили на базі старої яхти російського президента шляхом масштабної реконструкції, повного ремонту і встановлення дуже дорогого оснащення.

"Шехерезаду" арештували в порту Марина ді Каррара в Італії, а "Грейсфул" встигли вивести до того, як вона потрапила під санкції.

19 січня 2022 року власник доручив перевезти її з верфі Blohm + Voss у Гамбурзі у Калінінград, хоча яхту ще рік мали ремонтувати.

На період проведення Петербурзького міжнародного економічного форуму у червні цього року оновлена "Грейсфул" прибула до Санкт-Петербурга.

Тепер суперяхту Путіна зі спеціальним супроводом Північним морським шляхом ведуть у Сочі.

Працівники ФБК отримали попалубний план яхти "Грейсфул" і кошторис на ремонтні роботи.

Автор: ФБК
  Показали яхту "Грейсфул"
Показали яхту "Грейсфул"

На відкритій палубі у верхній частині яхти розташований вертолітний майданчик, салон із круглим столом на 12 місць, ліфт для їжі, велика ванна і дві контрастні купелі. Таке устаткування характерне для маєтків Путіна.

На палубі з капітанським містком розмістили лаунж-зону з роялем, трьома диванами і телевізором.

На палубі власника встановили басейн-трансформер. Він може перетворюватися на танцпол або кінозал. Також там передбачена обідня зала зі столом на 12 осіб і каміном і хазяйська зона з двох великих кают. Там є чоловіча і жіноча каюти. У спальні господаря є велике ліжко, обрамлене колонами. У сусідньому приміщення розмістили каюта-кабінет зі спецтелефоном і макетом яхти "Шехерезада".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін змінив назву своєї яхти

З кают господаря і господині можна сходами спуститися у спортзал, для якого закупили американські тренажери для ніг компанії Hoist. На цій же палубі розміщуються каюти для гостей та екіпажу, кілька гідроциклів і два катери.

Під час ремонту яхти мали перефарбувати корпус, замінити покриття вертолітних майданчиків і палуб, установку лежаків і сонцезахисних парасольок, відремонтувати меблі, відполірувати мармур, модифікувати аудіозону сауни, відремонтувати ліфти, басейн і джакузі, й оснастити нову каюту для господаря.

Загальний бюджет яхти з усім ремонтом і розвагами на 2022 рік склав $32 млн.

У фонді звернули увагу, що на "Грейсфул" придбали гребінець за 11 тис. рублів, що майже дорівнює прожитковому мінімуму у РФ, нарди за 500 тис. рублів і три броньовані парасольки по 1,2 млн кожна.

Автор: ФБК
  Показали яхту "Грейсфул"
Показали яхту "Грейсфул"

У вересні 2021 року на яхті зламалася система, яка дає змогу коригувати параметри двигунів. Естонська фірма "Бриз Марін" погодилася не тільки купити і привезти в Росію дисплеї для яхти Путіна, а й допомогти з їхнім перепрограмуванням. Навесні 2023 року відремонтоване обладнання повернули у Росію.

Італійські постачальники попри санкції ведуть бізнес з керівником яхти "Грейсфул". У документа приховали всі компрометуючі деталі. Рахунок кілька разів переробляли: спочатку оформили на російську компанію, потім на естонську. У підсумку форму оплатила фірма з Дубая. Після оплати з Італії товари відправили в Литву, щоб звідти доставити у Калінінград.

ФБК має намір написати скаргу на кожну з цих фірм.

У серпні на аукціоні продали підсанкційну яхту російського мільярдера Дмитра Пумпянського.

У Німеччині конфіскували найбільшу у світі суперяхту Dilbar російського мільярдера Алішера Усманова.

Верховний суд острова Фіджі схвалив видачу Сполученим Штатам Америки суперяхти Amadea російського мільярдера Сулеймана Керімова.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли яхту Путіна з кінозалом та нардами за 500 тис., яка не підпала під санкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути