пʼятниця, 15 червня 2018 14:47

Знайшли рештки родини, розстріляної батьком-нацистом 71 рік тому
5

Рештки знайшли у могилі пастора під час реконструкції
Фото: Daily Mail
Рештки знайшли у могилі пастора під час реконструкції
Рештки знайшли у могилі пастора під час реконструкції
81-річна Уршула Саган стверджує, що бачила поховання тіл
Поруч з останками знайшли військові чоботи невідомого чоловіка

Польські історики-любителі знайшли рештки восьми тіл у могилі священника в селі Госткув у південно-західній Польщі.

Місцева мешканка 81-річна Уршула Саган розповіла TVN24, що кістки належать родині нациста, який вбив свою дружину, дітей та себе 1947 року.

Активісти знайшли рештки у квітні. Вони займалися відновленням могили євангелістського пастора Фрідриха Августа Фукса (помер 1856 року). Коли розкопали її, гроба не виявили. Натомість побачили кістки і вісім черепів. Один із них мав слід від пострілу.

Уршула Саган розповідає, що на власні очі бачила поховання. На той час в Польщу прийшла радянська влада. У Нижній Сілезії все ще мешкало багато німців. Один із них - німецький учитель жив у сусідньому селі Нове Богачовіце. Під час війни він підтримував нацистів. Після їх поразки потерпав від цькувань місцевих.

- Він боявся. Я думаю, він вирішив убити родину, аби знайти спокій, - припускає жінка.

Одного дня чоловік одягнув доньок у нові сукні та взуття. Разом з дружиною привіз їх на цвинтар. Розстріляв та наклав на себе руки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зберегти не можна знищити: у Росії пояснили, чому знищують картки в'язнів ГУЛАГу

Мешканці Нових Богачовіц, дізнавшись про страту, направили сім підвод до Госткува. Відкрили кришку гробу пастора Фукса, і один за одним кинули тіла убитих. На той час на кладовищі разом з матір'ю перебувала Уршула.

Польські журналісти розшукали документи про вчителя. Його звати Густав Глейзнер. Швидше за все, в могилі знаходяться рештки його та його родини. Однак, невідомо, кому належить восьмий череп. У могилі знайшли також пару німецьких військових чобіт великого розміру. Припускають, що череп може належати їх власнику.

У Берліні німецькі прокурори активно займаються розслідуванями злочинів нацистів у Другій світовій війні. Їхньою метою стало притягненя до відповідальності учасників ескадрону смерті Гітлера Einsatzgruppen. Зараз звинувачення у причетності до розстрілів 34 тис. людей у Бабиному Яру під Києвом висунули 95-річному Вільгельму Карлу Фрідриху Гоффмайстеру.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рештки родини, розстріляної батьком-нацистом 71 рік тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути