четвер, 14 червня 2018 11:21

Зберегти не можна знищити: у Росії пояснили, чому знищують картки в'язнів ГУЛАГу

Зберегти не можна знищити: у Росії пояснили, чому знищують картки в'язнів ГУЛАГу
Документи радянських в'язнів зберігають у електронному форматі. Фото: argumentua.com

МВС Росії надало роз'яснення, чому знищують картки в'язнів ГУЛАГу.

Всі облікові картки на засуджених у радянські часи за кримінальними статтями є в електронному вигляді. На постійному зберіганні в паперовій картотеці знаходяться облікові картки тільки засуджених за державні злочини. В тому числі і тих, кого реабілітували. Якщо людину засудили за інший злочин, його облікову картку знищують. Термін зберігання можуть продовжити, якщо документи мають науково-історичне значення, роз'яснюється в офіційній відповіді на запит "Медузи".

"Нормативними актами визначено терміни зберігання відповідних облікових документів, в яких відображаються вік засудженої (реабілітованої) особи, категорія вчиненого нею злочину, вид призначеного покарання і інша інформація. Якщо алфавітні картки вилучаються із паперової картотеки (актуальної бази даних) після закінчення строків зберігання, вони в обов'язковому порядку переводяться в електронний вигляд, що забезпечує їх постійне зберігання ", - йдеться в офіційній відповіді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це рецидив чиновницького сталінізму" - експерт про знищення облікових карток в'язнів ГУЛАГу

Картки, які вилучаються з паперової картотеки, "в обов'язковому порядку переводяться в електронний вигляд, що забезпечує їх постійне зберігання".

Облікові картки колишніх в'язнів, які досягли 80-річного віку, знищують в РФ відповідно до міжвідомчого наказу від 12 лютого 2014-го. Його підписали голови російських МВС, Мін'юсту, Міноборони, ФСБ та інших служб. Про це дізнався російський дослідник Сергій Прудковський. Розшукував інформацію про одного з репресованих селян. Відправив запит до УМВС Магаданської області. Йому відповіли, що картку знищили.

Зараз ви читаєте новину «Зберегти не можна знищити: у Росії пояснили, чому знищують картки в'язнів ГУЛАГу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути