понеділок, 01 листопада 2021 11:37

Зміни клімату спричинили екстремальні погодні явища у світі - ООН

Зміни клімату спричинили екстремальні погодні явища у світі - ООН
Уперше на льодовиковому піку Гренландії пішов дощ, а не сніг. Фото: pixabay.com

Останні сім років стали найтеплішими за всю історію спостережень. Екстремальні природні явища у світі – це нова норма.

Рівень світового океану піднявся до нового максимуму, йдеться у доповіді Всесвітньої метеорологічної організації від 31 жовтня, опублікованій до початку Конференції ООН із питань клімату.

"Уперше на льодовиковому піку Гренландії пішов дощ, а не сніг. Унаслідок танення льоду повільно зникають канадські льодовики. З'являється дедалі більше наукових доказів того, що ці явища значною мірою спричинені антропогенною зміною клімату", - заявив генеральний секретар ВМО професор Петтері Таалас.

За даними з січня по вересень середня глобальна температура 2021 року становила приблизно на 1,09 градуса за Цельсієм вище середнього значення за 1850–1900 роки. За прогнозами, нинішній рік виявиться сьомим найтеплішим роком у світі. А період з 2015 по 2021 рік буде сімома найтеплішими роками за всю історію.

Зміни глобального середнього рівня моря насамперед залежать від ступеня потепління океану внаслідок теплового розширення морської води та танення льоду на суші. У період з 1993 по 2002 рік середнє глобальне підвищення рівня моря становило 2,1 мм на рік. У період з 2013 по 2021 рік цей показник становить уже 4,4 мм. Така тенденція зумовлена ​​прискореною втратою маси льоду.

"Екстремальні погодні явища, що почастішали за останні десять років, часто спричиняли економічні потрясіння. Пандемія посилила ситуацію та нівелювала десятиріччя прогресу у справі покращення продовольчої безпеки. Планета змінюється, а екосистеми руйнуються у всьому світі", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальний природний феномен шокував науковців

Конференція ООН щодо змін клімату відкрилася у неділю, 31 жовтня, у шотландському Глазго. Робота конференції, яка триватиме до 12 листопада, розпочалася з хвилини мовчання на згадку про жертв пандемії.

Доповідь ВМО використовуватимуть як наукову базу під час переговорів учасників форуму. Дані низки агентств ООН, національних метеорологічних та гідрологічних служб, а також прогнози провідних наукових експертів за 2021 рік стали одним із головних документів конференції.

Зараз ви читаєте новину «Зміни клімату спричинили екстремальні погодні явища у світі - ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути