Ексклюзиви
понеділок, 11 грудня 2023 12:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський летить у Вашингтон переконувати конгресменів

Зеленський летить у Вашингтон переконувати конгресменів
Президент Байден з президентом Зеленським в Овальному кабінеті 21 вересня / WP

Стаття у виданні The Washington Post

Президент Джо Байден цього тижня прийматиме президента Володимира Зеленського в Білому домі, оскільки позитивне для Києва голосування в Конгресі виглядає дедалі менш ймовірним. Чиновники США попереджають, що в Америці до кінця року закінчаться гроші, які потрібні українцям, щоб боротися проти вторгнення Росії.

У вівторок Зеленський зустрінеться з деякими лідерами Конгресу. Лідер демократичної більшості Чарльз Шумер і лідер республіканської меншості Мітч Макконнелл запросили Зеленського виступити перед сенаторами у вівторок вранці. Спікер Палати представників, республіканець Майк Джонсон також зустрінеться з Зеленським.

Байден прийме Зеленського у вівторок, щоб підкреслити непохитну відданість США підтримці народу України

Байден прийме Зеленського у вівторок, "щоб підкреслити непохитну відданість США підтримці народу України, який захищається від жорстокого вторгнення Росії. Поки Росія нарощує удари по Україні ракетами та дронами, лідери обговорять нагальні потреби України та життєву важливість подальшої підтримки США у цей критичний момент", - йдеться в заяві Білого дому.

Конгрес ухвалив мільярди доларів військової та економічної допомоги для України двопартійною більшістю після початку вторгнення Росії в лютому 2022 року, але отримати додаткові гроші зараз стало важче, оскільки все більше республіканців сумніваються в масштабі подальшого фінансування й в тому, як було використано попереднє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Ще більше ускладнює виділення додаткового фінансування Україні ситуація глухого кута, в яку зайшла війна протягом останнього року. Довгоочікуваний український контрнаступ, для якого США та європейські союзники надіслали передову військову техніку на мільярди доларів, не приніс тих успіхів, на які сподівалися офіційні особи в США та Україні.

Але ключовою перешкодою для збільшення фінансування України є контрольована республіканцями Палата представників, куди Зеленського ще не запросили для розмови з республіканцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Дебати щодо фінансування України також загрузли в ширшій боротьбі за додаткову допомогу на національну безпеку США в розмірі $110 млрд, яку попросив Білий дім, і яка включає близько $61 млрд для України, а також фінансування для Ізраїлю, гуманітарну допомогу для Гази та гроші для кордону між США та Мексикою. Минулого тижня республіканці в Сенаті заблокували процедурне голосування щодо законопроєкту про національну безпеку, бо він не передбачав зміни до прикордонної політики.

Минулого тижня Байден також звернувся до законодавців із настійним проханням прийняти цей захід, попереджаючи, що якщо цього не зробити, Володимир Путін здобуде перемогу і це надихне його напасти на європейські країни за межами України.

Республіканці в Конгресі готові зробити Путіну найбільший подарунок, на який він міг сподіватися - Байден

"Це не може зачекати. Це приголомшливо, що ми взагалі дійшли до цього моменту. Республіканці в Конгресі готові зробити Путіну найбільший подарунок, на який він міг сподіватися, і відмовитися від нашого глобального лідерства не лише в Україні, а й за її межами", - сказав Байден.

На початку вторгнення Росії існувала широка підтримка з обох партій допомоги Україні захиститися. Зокрема тому, що Байден пообіцяв не вводити війська США в Україну. Із часом фінансування допомоги ставало все більш політизованим, оскільки все більше членів Республіканської партії, особливо в Палаті представників, почали виступати проти надсилання мільярдів доларів за кордон, проте досі Конгресу завжди вдавалося прийняти повну суму, про яку просив Білий дім.

В адміністрації Байдена зростає стурбованість, що Конгрес не прийме більше допомоги для України, і що військова допомога вичерпається за лічені тижні. Така жахлива ситуація, у якій, за словами Білого дому, він опинився зараз, є безпрецедентною за майже дворічну війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський мехінізм" та об'єднання республіканців з демократами: Карпентер про те, чого чекати Україні

Також відомо, що прем'єр Угорщини Віктор Орбан, зустрінеться з законодавцями-республіканцями у Вашингтоні, щоб обговорити припинення військового фінансування для України від США. Зустріч буде організована Heritage Foundation, консервативним аналітичним центром, у рамках дводенного заходу, який розпочнеться в понеділок, і в якому візьмуть участь члени Угорського інституту міжнародних відносин і співробітники посольства Угорщини.

Орбан, який має тісні стосунки з Путіним, критикував спроби підтримати Україну у війні та підтримував зв'язки Угорщини з Росією, попри напруженість між Європою та Москвою. Він також виступав проти спроб запросити Україну до ЄС.

Незрозуміло, хто з законодавців-республіканців запрошений на захід.

Запрошення Білого дому Зеленському - частина ширших зусиль зі зміцнення підтримки, особливо тому, що офіційні особи США вважають українського президента найефективнішим захисником своєї країни, який може переконати людей під час зустрічі з ними віч-на-віч.

Однак, коли Зеленський відвідав Вашингтон у вересні, тодішній спікер Палати представників, республіканець Кевін Маккарті відхилив його прохання виступити на спільному засіданні Конгресу.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Зеленський летить у Вашингтон переконувати конгресменів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути