четвер, 14 січня 2021 08:31

Закінчилася війна в Європі

Закінчилася війна в Європі
Підписання Паризького договору. Картина американського художника Бенджаміна Веста, 1783 рік / Wikipedia

14 січня 1784-го Континентальний конгрес США ратифікував Паризький мирний договір із Великою Британією, що поклав край війні за незалежність Америки.

У документі, який відомий як "Другий Паризький договір", бо "Паризьким договором" тоді називали угоду, яка поклала кінець Семирічній війні в Європі 1763-го, Британія офіційно погодилася визнати незалежність своїх 13 колишніх колоній в якості нової країни - США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність – це можливість уникнути голоду і втрат на війні

Крім того, договір встановив кордони між Штатами і тим, що залишилося від Британської Північної Америки. Обидві сторони погодилися гарантувати виплату кредиторам іншої країни боргів, понесених під час війни, і звільнити всіх військовополонених.

США пообіцяли повернути землі британським власникам, конфісковані під час війни, припинити подальшу конфіскацію британської власності та поважати власність, залишену британської армією на берегах Америки, включаючи рабів.

Попри угоду, багато з цих питань залишалися предметом розбіжностей між країнами в післявоєнні роки. Британці не залишили свої форти, як обіцяли, а спроби англійських купців стягнути борги з американців були безуспішними.

Суди у штаті Массачусетсі до 1786-го були забиті справами про борги, і фермери підняли навіть бунт, відомий як Повстання Шея, яке показало здатність нової країни підтримувати закон і порядок в своїх кордонах.

Зараз ви читаєте новину «Закінчилася війна в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути