пʼятниця, 10 червня 2022 21:35

Спецтема: Війна Росії проти України

"Захід вражений швидкістю, з якою українці освоюють нові озброєння" - що пише про нас світова преса
6

Україні вкрай потрібна західна далекобійна артилерія та системи залпового вогню, бо українська армія дедалі більше покладається на них на Донбасі. Поки що Росія має значну перевагу в артилерії та боєприпасах, відтісняючи українців. Конфлікт перейшов у війну на виснаження, що робить українців залежнішими від західних постачань. І бракує тих, хто може навчати українських новобранців. А також про те, що яка країна надала Україні з озброєнь. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"У нас майже закінчилися боєприпаси. Покладаємося на західну зброю - Україна", The Guardian, Велика Британія

Заступник голови української військової розвідки Вадим Скибицький заявив, що Україна програє Росії на передовій і майже повністю покладається на зброю з Заходу, щоб стримувати росіян.

"Триває артилерійська війна. На лінії фронту вирішуватиметься майбутнє. Поки що ми програємо в артилерії. Все залежить від того, що дає Захід. Україна має одну артилерійську зброю на 10-15 російських. Наші західні партнери віддали нам 10% того, що мають. Україна використовує 5-6 тис. артилерійських снарядів на день. Майже витратили всі боєприпаси і використовуємо стандартні снаряди НАТО калібру 155 мм", - сказав він.

Президент Володимир Зеленський заявив минулого тижня, що щодня гине від 60 до 100 українських солдатів і ще 500 зазнають поранень. Україна тримає в секреті загальну цифру своїх військових втрат.

Києву потрібно 60 реактивних систем залпового вогню, щоб мати шанс перемогти. Це більше ніж сім, обіцяних Великою Британією та США

Скибицький наголосив на необхідності постачання Україні ракетних комплексів далекої дії для знищення російських артилерійських знарядь здалеку. Радник президента України Олексій Арестович сказав, що Києву потрібно 60 реактивних систем залпового вогню, щоб мати шанс перемогти. Це набагато більше ніж жменька з близько семи, обіцяна Великою Британією і США.

Україна має намір запросити в Заходу список озброєнь і оборонного обладнання на зустрічі контактної групи з НАТО в Брюсселі 15 червня.

Скибицький вважає, що найближчим часом конфлікт залишиться переважно артилерійським.

Автор: East News
  Українські війська на Донбасі
Українські війська на Донбасі

У перший місяць Росія постійно обстрілювала Україну ракетами, але вродовж останніх двох місяців це сповільнилося. Останні дані стверджують, що РФ здійснює від 10 до 14 пусків на день. Ракети дорогі у виробництві. Кожна може коштувати від кількох сотень тисяч доларів до кількох мільйонів.

"Росія завдає значно менше ракетних ударів і використовує ракети H-22 - старі радянські ракети 1970-х. Це свідчить, що в Росії вони закінчуються", - каже Скибицький.

Росія не може швидко виробляти ракети через санкції, і витратила близько 60% своїх запасів.

Автор: East News
  Українські військові обстрілюють російські позиції на Донбасі / Getty Images Цивільні тренуються у Київській області
Українські військові обстрілюють російські позиції на Донбасі / Getty Images Цивільні тренуються у Київській області

"Ракетам потрібно від 40 до 90 хв, щоб влучити в ціль, залежно від того, звідки запущені. Росія використовує стратегічні бомбардувальники, які можуть досягти будь-якої точки України, не виходячи з повітряного простору РФ", - каже Скибицький.

Він додає, що більшість російських сил зосереджена в районі Донбасу, прагне зайняти адміністративні кордони Донецької і Луганської областей. Там найзапекліші артилерійські бої. У Харківській області росіяни зосередилися на обороні після того, як у результаті контрнаступу України в травні їх витіснили з кількох міст і сіл. У Запорізькій і Херсонській областях, які Росія майже повністю окупувала, російські війська окопалися на тривалий термін. Вони будують подвійні, іноді потрійні лінії оборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Джо Байден, не вагайтеся! Дайте Україні зброю!" - американський оглядач

"Тепер повернути цю територію буде складніше. Саме тому нам потрібна зброя", - каже він.

"Якщо їм вдасться досягти успіху на Донбасі, можуть використати ці території для нового наступу на Одесу, Запоріжжя та Дніпро. Їхня мета - вся Україна і навіть більше", - сказав він.

Українська військова розвідка вважає, що Росія може ще рік воювати нинішніми темпами, не виробляючи більше зброї і не мобілізуючи населення

Українська військова розвідка вважає, що Росія може продовжувати нинішніми темпами, не виробляючи більше зброї та не мобілізуючи населення воювати ще рік.

Скибицький не відкидає, що Росія на певний час заморозить війну, щоб переконати Захід зняти санкції. Але потім почне знову, подібно до того, як було останні вісім років.

"Війна на виснаження в Україні", The Economist, Велика Британія

Війна в Україні триває четвертий місяць і не піддається простим уявленням про перемогу та поразку. За даними Rochan Consulting, із середини квітня до кінця травня Росія захопила на Донбасі трохи більш як 450 кв км. Це навряд чи захоплива площа. Росія та Україна навряд чи досягнуть вирішального прориву. Натомість кожен сподівається перемолоти іншого у війні на виснаження.

Втрати Росії тяжкі. За словами західного чиновника, до середини травня їхні сили вторгнення скоротилися приблизно до 58% довоєнної чисельності. До 1 червня ще на кілька відсотків. Пошкодження бронетехніки особливо драматичні. Росія втратила не менше 761 танка - понад третину з них з початку наступу на Донбасі 18 квітня.

Автор: The Economist
  Карта бойових дій
Карта бойових дій

Набагато менше відомо про сили України. Західні офіційні особи не кажуть нічого, що могло б підірвати їхній бойовий дух, і у відкритих джерелах менше доказів, як-от зображення в соцмережах. Зрозуміло, Україна теж постраждала. Деякі аналітики кажуть, що російські та українські втрати зараз приблизно однакові.

Якщо війна перетворюється на змагання на виснаження, чия сторона переможе? Багато що залежить від того, яка країна може забезпечити стійкіший приплив живої сили, техніки і боєприпасів. Володимир Путін досі відмовлявся проводити мобілізацію, але є свідчення, що міноборони РФ намагається заманити людей з військовим досвідом обіцянкою грошей до $5 тис. на місяць - у шість-вісім разів більше за оклад їхнього середнього лейтенанта.

В Україні достатньо мотивованих новобранців, бракує людей для їх навчання

Проблема України в іншому. У неї досить мотивованих новобранців, але бракує людей для їх навчання. Конрад Музика, засновник Rochan Consulting, каже, що кількість потенційних новобранців у ЗСУ настільки велика, що черга на їх зарахування - понад місяць. У короткостроковій перспективі Україні буде складно створити шість нових бригад, 25 тис. осіб, які, як нещодавно повідомив український чиновник, знадобляться для великого контрнаступу, щоб відвоювати землі на сході й півдні.

На перший погляд, з обладнанням має бути менше проблем. США та країни Європи за останній місяць відправили в Україну більше артилерії, боєприпасів та іншої зброї. Америка, Велика Британія та Німеччина також пообіцяли ракетні установки, які можуть стріляти приблизно втричі далі за радянські артилерійські системи. Ймовірно, цього не станеться досить швидко. Пентагон заявляє, що на навчання українських сил поводженню з ракетною установкою HIMARS знадобляться тижні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путінський фашистський режим завершиться крахом" - американський політолог Олександр Мотиль

Якщо війна затягнеться на місяці чи навіть роки, як очікують американські та європейські чиновники, ця іноземна зброя відіграє життєво важливу роль. В Україні або закінчилися деякі типи боєприпасів радянського стандарту, або близькі до цього, каже Майкл Кофман з аналітичного центру CNA. Запаси таких боєприпасів у колишніх державах Варшавського договору з часом теж вичерпаються. Якщо українська армія зможе перейти на стандарти НАТО, це дозволить західним країнам забезпечити набагато тривалішу кампанію.

"Попри те, що військовий баланс на Донбасі здається сприятливим для Росії, загальні тенденції у військовому балансі надалі сприятливі для України. Якщо зберігатиметься підтримка Заходу", - каже Кофман.

Західні військові чиновники вражені швидкістю, з якою українські війська освоїли нові озброєння

У багатьох європейських країнах теж закінчують деякі види зброї, яку відправляють в Україну - наприклад, протитанкові ракети. Щоб наростити виробництво можуть знадобитися роки. Україні не так просто прийняти нове озброєння. Хоча західні військові чиновники були вражені швидкістю, з якою українські війська освоїли нові озброєння, що містять десятки нових і незнайомих їм систем. В умовах воєнного часу це непросто. Багато артилерійських гармат вже довелося відправити на ремонт у Польщу. Росія надалі має перевагу в зброї.

Адміністрація Байдена вважає, що пакет допомоги у розмірі $40 млрд, підписаний президентом 21 травня, дозволить "високим темпам" військової допомоги продовжуватися майже до кінця року. На практиці обом сторонам потрібно буде зупинити бої, щоб відпочити й відновити армії задовго до цього. Однак потім бойові дії, мабуть, поновляться. Путін цинічно ставиться до стійкості Заходу. Він вважає, що європейські та американські розбіжності розширюватимуться у міру затягування війни. Вищі ціни на енергоносії, інфляція та масштабніші економічні потрясіння можуть надихнути тих, хто хоче якнайшвидшого припинення вогню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни програють, тікаючи з усіх захоплених земель" - американський аналітик

"Ми не можемо повторити цю помилку", - заявила 6 червня прем'єр Естонії Кая Каллас, пославшись на захоплення Росією земель у Грузії 2008 року, а також на Мінські угоди, укладені за допомогою Франції та Німеччини після першого вторгнення Росії в Україну 2014-го.

"Чи Німеччина є одним із "головних військових прихильників" України?", Die Welt, Німеччина

Під час візиту в Литву у вівторок канцлер Олаф Шольц заявив, що Німеччина - один із "головних військових партнерів" України. Берлін постачає Києву зброю у "великих масштабах", зокрема бронетранспортери, міномети й боєприпаси.

Проте згідно з нашим дослідженням, федеральний уряд скоротив військову підтримку Україні до мінімуму в період з 30 березня до 26 травня. За даними Києва, за цей період до України надійшло лише дві партії зброї від ФРН. Обидва містили лише невеликі озброєння - радіоапаратуру, запчастини для кулеметів, детонуючі шнури, ручні гранати та міни.

Автор: Die Welt
  Німецький канцлер Олаф Шольц заявив, що ФРН найбільше допомагає Україні. Факти заперечують це
Німецький канцлер Олаф Шольц заявив, що ФРН найбільше допомагає Україні. Факти заперечують це

Загалом Берлін поставив легке озброєння у вигляді 3000 реактивних гранатометів і 2500 зенітних ракет. Поки що нічого з обіцяного важкого озброєння, 30 танків "Гепард" і сім гаубиць, не прибуло. Інші країни постачають значно більше.

Американська підтримка - сильна. Вашингтон поставив 108 гаубиць, 20 вертольотів і 200 одиниць бронетехніки. США також надали більше легких озброєнь, ніж Німеччина - понад 26,5 тис. протитанкових засобів, 1400 зенітних ракет і 700 бойових безпілотників.

Британці першими з європейців у середині січня почали постачати Києву озброєння. Потім допомога збільшилася. Лондон постачає більше легких озброєнь, ніж Берлін. З Великої Британії прийшло 120 одиниць бронетехніки, п'ять систем ППО й протикорабельних ракет. У понеділок міністр оборони Бен Воллес оголосив, що направить в Україну реактивну систему залпового вогню M270.

Автор: Die Welt
  Допомога України у млрд євро – фінансова, військова та гуманітарна. На першому місці США. Далі Велика Британія, ЄС, Польща та Німеччина
Допомога України у млрд євро – фінансова, військова та гуманітарна. На першому місці США. Далі Велика Британія, ЄС, Польща та Німеччина

Польща вважається найважливішим європейським прихильником Києва. Мало того, що країна незамінна як вузл для західних поставок зброї, вона також імпортує в Україну велику кількість систем озброєння, включаючи ракети та безпілотники-камікадзе. Польща рано почала постачати важке озброєння. Хоча інформація про кількість відрізняється, можна припустити, що Варшава надала більше техніки, ніж інші європейці - 240 танків Т-72, інших БМП, бронеавтомобілів і 18 сучасних самохідних гаубиць "Краб". Планується ще 50 гаубиць. Варшава поставила зброї більш ніж на $1,6 млрд. Після США Польща постачає найбільше. Щодо допомоги відносно розміру ВВП, то Польща з країнами Балтії випереджає навіть США.

Естонія з населенням 1,3 млн осіб надала зброї на 0,79% від свого ВВП. Це найвищий показник у світі

Естонія з населенням 1,3 млн осіб надає велику підтримку. За даними Кільського інституту світової економіки, країна поставила зброї на 0,79% свого ВВП. Це найвищий показник у світі. За нею Латвія та Польща. Серед іншого Естонія на ранньому етапі відправила ракети Javelin. А Латвія, наприклад, ракети Stinger та інше обладнання. Країни Балтії переважно постачають легше озброєння і боєприпаси. На початку квітня міноборони Латвії підтвердило постачання на суму €200 млн. Приклад із Литви показує, наскільки віддані балти - у рамках краудфандингової кампанії тисячі литовців за три дні зібрали майже €6 млн, щоб купити Україні безпілотник Bayraktar TB2. Проте турецький виробник тоді заявив, що дасть безпілотник безплатно, якщо натомість зібрані гроші підуть на гуманітарну допомогу Україні.

Автор: Die Welt
  Військова допомога Україні щодо ВВП країн. На першому місці - Естонія. Далі Латвія, Польща, США, Литва
Військова допомога Україні щодо ВВП країн. На першому місці - Естонія. Далі Латвія, Польща, США, Литва

Усі країни Північної Європи підтримують Україну військовою технікою та допомогою. Норвегія відправила 100 зенітних ракет Містраль, а також 4000 протитанкових засобів М72. Також в Україну відправили тисячі касок, бронежилетів, пайків та іншого військового спорядження. Про постачання важкого озброєння вперше оголосили кілька днів тому - 22 самохідні гаубиці М109 та супутнє обладнання, запасні частини та боєприпаси мають вирушити в Україну. Країна також заплатила близько €40 млн в пул закупівель, що координується Великою Британією.

Швеція надала загалом 10 тис. протитанкових ракет та засоби розмінування. Кілька днів тому міністр оборони Петер Гультквіст оголосив, що дасть Україні додаткове обладнання. Зокрема, протикорабельні ракети, гвинтівки та протитанкову зброю, крім допомоги на суму близько €100 млн.

Данія пообіцяла Україні 2700 протитанкових ракет. Наприкінці квітня уряд оголосив, що також поставить Україні протитанкові міни M113, міномети та бронетехніку. З міркувань безпеки Копенгаген не розкрив точний обсяг та строки постачання. Міністр оборони України Олексій Резніков недавно повідомив, що його країна отримала перші партії протикорабельних ракет Harpoon із Данії. Вони дуже ефективні. Harpoon може атакувати кораблі на відстані 300 км від берега.

У минулому огляді преси Gazeta.ua давала думки американського політолога українського походження, що мир в Україні в будь-якій формі, це вже приниження Росії. Бо Москву неможливо не принизити, зберігаючи мир у Європі. Думки про ціну, яку погодяться платити американці та європейці за перемогу України, і можливість ядерної війни. А також про голод в Африці.

Зараз ви читаєте новину «"Захід вражений швидкістю, з якою українці освоюють нові озброєння" - що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути