вівторок, 27 липня 2021 17:00

Захід недооцінює загрозу через "Північний потік-2" - що про нас пише світова преса

Gazeta.ua підготувала огляд преси - що пишуть в світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"У боротьбі проти "Північного потоку-2" Україна дає ЄС спробувати смак європейської бюрократії", Politico, США

Минулого тижня США і Німеччина оголосили про угоду щодо скандального російського газового проєкту "Північний потік-2". Після цього Україна поклала на стіл "Угоду про асоціацію" з ЄС, а також дві інших, які потребують термінових консультацій з Єврокомісією і Німеччиною.

Теоретично такі обговорення дають змогу Україні наполягати на санкціях і зупинити запуск трубопроводу, або вимагати вищої фінансової компенсації, ніж запропонували Вашингтон і Берлін, а також строгіших гарантій. У приватному порядку багато офіційних осіб і дипломатів ЄС захоплються кмітливістю Києва.

Автор: DGP
  Всупереч заявам, американо-німецька угода не гарантує безпеку регіону Центрально-Східної Європи після завершення "Північного потоку-2"
Всупереч заявам, американо-німецька угода не гарантує безпеку регіону Центрально-Східної Європи після завершення "Північного потоку-2"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна продає сировину для російської оборонки – що про нас пише світова преса

Київ ситуацію з "Північним потоком-2" розглядає як вимогу, щоб ЄС дотримувався власних правил і змушував членів дотримуватися тих же стандартів, які вимагає від країні, які прагнуть членства.

Київ вимагає, щоб ЄС дотримувався власних правил і змушував своїх членів не порушувати тих же стандартів, які вимагає від країн, що прагнуть членства

У той час, як головна мета України - вбити "Північний потік-2", "Нафтогаз" запропонував альтернативний підхід, який забезпечив би транзитні доходи Україні, надавши торговцям газом з ЄС можливість, щоб "Газпром" негайно доставляв замовлення в Україну. Це буде означати, що газ, який транспортується або зберігається в трубопровідній системі України, буде належати європейським споживачам "Газпрому", а не Росії.

"Нафтогаз" запропонував альтернативний підхід, який забезпечив би транзитні доходи Києву. За ним, газ, який транспортується або зберігається в трубопровідній системі України, належатиме європейським споживачам "Газпрому", а не Росії

Така стратегія цілком могла б заручитися підтримкою країн ЄС, які найбільше говорять про Росію як про загрозу безпеці - Польща, Литва, Латвія та Естонія.

Загрози безпеці України не завадили більшим західним державам поставити власні інтереси на перше місце. Німеччина розглядає "Північний потік-2" як важливий комерційний проект, здатний знизити витрати країни на електроенергію. А президент США Джо Байден, виступаючи проти проекту трубопроводу, утримується від введення санкцій з метою його знищення, пославшись на важливість відновлення відносин з Німеччиною, які постраждали при колишньому президенті Дональді Трампу. Радники Байдена вважають, що тісні зв'язки з Німеччиною необхідні для вироблення єдиної позиції Заходу щодо Китаю. Його вони вважають більш важливим суперником, ніж Росію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Америка заморозила військову допомогу Україні – що про нас пише світова преса

Після того, як Україна відмовилася мовчати про угоду між США та Німеччиною щодо "Північного потоку-2", адміністрація Байдена нарешті оголосила дату обіцяного цьогорічного візиту президента України Зеленського в Білий дім - 30 серпня. Буквально в найбільш тихі літні дні, коли мало хто проявляє активність у Вашингтоні. Прихильники України в Конгресі скаржилися, що Зеленський і Україна заслуговують більшого, звинувачуючи Байдена в спробі перешкодити законодавцям США безпосередньо почути про важке становище України.

"Союз двох швидкостей. Центральна Європа заплатить за знижки для Західної", Dziennik Gazeta Prawna, Польща

Якщо "Північний потік-2" стане основним транспортним маршрутом в Європу, від цього виграють Німеччина і Росія, а Центральна Європа оплитять це свято.

Одним з наслідків будівництва трубопроводу будуть вищі ціни в Центральній і Східній Європі. Перенаправлення поставок російського газу призведе до втрат в Чехії, Словаччині та Польщі. Крім того, російська компанія може в майбутньому використовувати газопровід для транспортування водню, що може привести до того, що "Газпром" стане домінувати в поставках іншої сировини в Європу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Президент США неправильно оцінює, з ким має справу" – огляд світової преси

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент США Джо Байден обіцяють гарантувати Україні статус транзитної країни ще на 10 років після закінчення поточної угоди Києва з "Газпромом" в 2024 році. Але виконання цих обіцянок вже сьогодні під питанням. Якщо "Північний потік-2" стане основним маршрутом транспортування російського газу в Європу, наслідки будуть далекосяжними.

На додаток до збільшення залежності Європи від Росії і її викопних видів палива, це може вплинути на ціни на газ. Вони будуть нижчі для західної частини континенту і вищі для Центральної і Східної Європи. Від цього виграють західноєвропейські енергетичні компанії і Німеччина, яка стане газовим хабом для всієї континентальної Європи. Але сусіди Берліна будуть платити більше, як кінцеві одержувачі поставок, що йдуть до них через Німеччину. "Газпром" також виграє від запуску трубопроводу, отримавши новий інструмент тиску на регіон.

Найбільші збитки понесе Україна, втративши до $2 млрд щорічно за транспортування російського газу. Словаччина і Угорщина також втратять переваги транзитного статусу. Україна в останні роки могла некупуват газ безпосередньо від Росії, використовуючи віртуальний реверс від західних сусідів. Якщо буде запущено трубопровід, доставка газу з Заходу в Україну має бути запущена фізично, що буде коштувати грошей. У такій ситуації Москва може наполягати на обмеженні експорту газу з Заходу в Україну. Альтернативою Києву буде повернення до прямої залежності від Росії - згоду на угоду, яка гарантує нижчі ціни на російськй газ, в обмін на політичні поступки.

Україна в останні роки могла не купувати газ безпосередньо від Росії, використовуючи віртуальний реверс від західних сусідів. Якщо запустять новий трубопровід, Москва може наполягати на обмеженні експорту газу з Заходу в Україну. Альтернативою Києву буде повернення до прямої залежності від Росії - нижчі ціни на російськй газ за політичні поступки

"Європейський суд відкинув домагання Росії", Bloomberg, США

Європейський суд з прав людини відхилив клопотання Росії через передбачувані порушення Україною конвенцій з прав людини, повідомляється на сайті суду.

Росія раніше зажадала від суду вжити заходів, відповідно до статті 39 свого регламенту.

Росія намагається змусити українську владу скасувати обмеження на використання російськомовним населенням країни їх рідної мови в школах, а також в ЗМІ та в інтернеті, а також покласти край тому, що Росія назвала водною блокадою Криму. Суд заявив, що описана Росією ситуація не пов'язана з ризиком заподіяння непоправної шкоди.

У минулому "Огляді преси" Gazeta.ua писала про важливий крок для судової реформи в Україні, військову співпрацю між Україною і Туреччиною, та ще більшу концентрацію влади в руках президента Заленського після відставки екс-глави МВС Арсена Авакова.

Зараз ви читаєте новину «Захід недооцінює загрозу через "Північний потік-2" - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути