субота, 26 листопада 2022 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Навіщо Путіну перемир'я" – Девід Андельман

"Навіщо Путіну перемир'я" – Девід Андельман
Девід Андельман вважає, що перемир'я потрібне Путіну лише для того, щоб накопичити сили на нову атаку / CNN

Думки на сайті CNN кавалера французького Почесного легіону, письменника Девіда Андельмана

Перемир'я у війні в Україні означало б перемогу Володимира Путіна. Дев'ять місяців після початку вторгнення російські надії на швидке захоплення повністю розбиті, їхня армія переважно перебуває в обороні на більш ніж 1000 км бойових дій уздовж східних і південних частин України.

Перемир'я чи переговори можуть бути єдиним шляхом до перемоги, який можливий зараз для Путіна. Його армія зламана, а запаси зброї виснажуються.

Водночас, слабшає воля Заходу, яка може виявитися не менш небезпечною для України, і на яку майже напевно розраховує Путін.

Єдине, що купуєте від перемир'я – це затягування війни

"Єдине, що дає передчасне перемир'я – дозволяє сторонам переозброїтися. І оскільки Росія зараз більше знедолена, вона найбільше виграє, а потім відновить війну. Отже, все, що купуєте за перемир'я – затягування війни. Це не вирішило б жодної з основних проблем конфлікту", – каже директор із російських досліджень в аналітичному центрі CNA Майкл Кофман.

Вже зараз Росія починає переозброюватися, вважають експерти.

"Наявність боєприпасів – один із вирішальних аспектів війни. Якщо спалите 9 мільйонів снарядів, не зможете зробити їх за місяць. Тож питання, який темп їхнього виробництва і що ще можна мобілізувати?" – каже Кофман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Остання атака Росії – аргумент, щоб поставляти більше ППО" – Юліуш Сабак

Снаряди досі були основним продуктом обміну вогнем вздовж української лінії фронту. Кофман послався на інформацію, що їхнє виробництво йде у дві, а на деяких заводах у три зміни на день. Це свідчить, що "у них є комплектуючі, інакше вони не стали б працювати у дві-три зміни".

Деякі високі американські та західні чиновники, схоже, прагнуть чи готові наполягати на перемир'ї та переговорах.

"Коли є можливість вести переговори, коли можна досягти миру, не втрачайте її. Скористайтеся моментом", – заявив генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політичне завдання з Кремля – взяти Бахмут" – Іґаль Левін

Президент Володимир Зеленський на це не купується.

"Ми не дозволимо Росії чекати і нарощувати сили", – сказав він на зустрічі G20 на Балі на початку місяця.

Поки що українці переживають жорстоку зиму російських атак на енергетичну інфраструктуру. Не дивно, що вони побоюються дипломатичних суперечок.

"Уявіть, як українці розуміють переговори. Ви сидите у власному досі, вбивця приходить до вас, вбиває дружину, ґвалтує дочку, займає другий поверх, потім відчиняє двері на ваш поверх і каже: "Добре, ходи сюди. Давайте домовимося". Якою буде ваша реакція?" – заявив у понеділок Раді з міжнародних відносин колишній президент Петро Порошенко.

Будь-яке перемир'я не має цінності. Воно дає Росії, притиснутій до стіни у військовому сенсі, життєво необхідний перепочинок

Реальність така, що будь-яке перемир'я не має реальної цінності, незалежно від того, пов'язане воно з переговорами чи ні. Перемир'я дає Росії, притиснутій до стіни у військовому сенсі, життєво необхідний перепочинок.

"Крім того, що у росіян тоді буде час перегрупуватися і переозброїтися, важливо, що це також послабить тиск на їхні сили. Вони завзято воювали дев'ять місяців. Їхні сили виснажені", – каже генерал Мік Райан, співробітник Центру стратегічних та міжнародних досліджень.

Ця думка також була озвучена минулого місяця Джеремі Флемінгом, головою британського агентства електронного шпигунства GCHQ.

"Ми знаємо, і російські командири на місцях знають, що їхні боєприпаси закінчуються", – сказав Флемінг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об'єкти чи інфраструктуру" – сер Лоуренс Фрідман

З того часу справи у росіян не покращилися. У понеділок міністерство оборони Великої Британії, яке дає одні з найактуальніших і найточніших розвідувальних даних про російські сили в Україні, повідомило, що "оборонні та наступальні можливості Росії надалі стримуються серйозним браком боєприпасів і кваліфікованих кадрів".

Французька Le Monde провела аналіз, використовуючи відео та супутникові знімки, що показують, що "російські запаси зброї та боєприпасів серйозно постраждали внаслідок точкових атак України".

На знімках видно, що "з кінця березня українські війська вразили щонайменше 52 російські склади з боєприпасами". За звітом, це значна частина зі 100–200 російських складів, які, на думку аналітиків, перебувають на українському фронті.

Проблема в тому, що росіяни значною мірою розібралися з цією загрозою.

"Росіяни пристосувалися до присутності на полі бою HIMARS, вивівши великі склади з боєприпасами за межі їхньої досяжності. В основному, будь-який великий командний пункт чи склад боєприпасів виведений за межі діапазону в 80 кілометрів", – каже Кріс Догерті, старший науковий співробітник оборонної програми та керівник Центру нової американської безпеки.

Росія вивела склади боєприпасів і командні пункти на територію Росії, по якій Україна пообіцяла США не бити американськими системами

У багатьох випадках їх вивели прямо на територію РФ, по якій Україна пообіцяла Вашингтону не завдавати ударів ракетними системами, які поставили США.

Догерті та багато інших експертів вважають, що з перемир'ям чи без нього Захід має збільшити масштаби допомоги для збільшення українських можливостей.

"Інакше Росія вичікуватиме. Тепер, коли Україна їх відкинула в осінньому наступі, вони мають менший фронт для захисту. Росіяни готові обмінювати мобілізованих та свої артилерійські снаряди на виграний час. Вони очікують, що з часом НАТО, західні союзники та українці не захочуть продовжувати таку угоду. І це підштовхне їх до переговорів. На це ставка Путіна", – каже Догерті.

Історія свідчить, що будь-яке перемир'я з Путіним – безглузде. Як зазначив Порошенко: "З мого особистого досвіду спілкування з Путіним, пункт №1 – не вірте Путіну. Він не дотримуватиметься будь-якої угоди, якщо вона не відповідає його кінцевій меті – захопленню України".

Реальність така, що США та НАТО мають дивитися в майбутнє так само далеко, як Путін і ті у Кремлі, хто може його змінити. Ключове запитання – як довго буде зберігатися відданість боротьбі?

На думку Догерті, росіяни думають так: "Ми можемо стабілізувати фронт та зачекаємо на втому українців, НАТО, США".

Але якоїсь миті вони теж втомляться від війни, додав він. І росіяни можуть подумати: "У нас може бути не все, чого хотіли, але є великий шматок Донбасу, який приєднаємо до Росії, та збережемо Крим". На це свого роду їхня ставка зараз.

Водночас перемир'я також дозволило б Заходу відновити арсенали, що швидко виснажуються. Їх виснажили поставки техніки в Україну. Вони навіть можуть модернізувати те, що було поставлено.

Але якщо війна відновиться за кілька місяців чи років, виникне реальне запитання, чи будуть США та їхні союзники готові повернутися до конфлікту, який, як багато хто починає бажати, вже закінчився.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Навіщо Путіну перемир'я" – Девід Андельман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути