Ексклюзиви
середа, 18 листопада 2020 12:21

За скасування апартеїду дали Нобелівську премію миру

За скасування апартеїду дали Нобелівську премію миру
Мандела і де Кларк отримують Нобелівську премію миру / Getty Images

18 листопада 1993-го в ПАР затвердили тимчасову конституцію, яка надала не білому населенню рівні виборчі права з білою меншістю. Цим поклали край апартеїду, тобто відділенню чорношкірих і білих жителів країни.

Апартеїд запровадили у британському домініоні Південно-Африканський Союз після закінчення ІІ світової війни. У 1961-му країну перейменували в Південно-Африканську Республіку, ПАР. Перший із законів апартеїду 1949-го забороняв расово змішані шлюби. Далі заборонили секс із партнером іншої раси, дані про расу вносили в документи, не білим забороняли селитись у невизначених місцях. "Закон про бантустани" встановив систему територіально-кланових резервацій, де чорношкірим давали право на самоуправління.

Проти апартеїду виступали як в самій країні, так і за її межами. Попри це, закони посилювались і в 1970-му в ПАР чорну більшість позбавили громадянства. Закон проголошував чорношкірих громадянами одного з 10 бантустанів, 4 з яких стали номінально незалежними державами.

Намагаючись вийти із міжнародної ізоляції, уряд ПАР за рахунок кредитів встановив співпрацю з більшістю країн-сусідів в Африці. Тривалий час підтримували також Велика Британія і США, які розглядали ПАР як форпост у боротьбі з комуністичною загрозою в регіоні.

Попри багаторічні обіцянки влади ПАР переглянути політику апартеїду, деяке послаблення в 1980-х сприймалося як вдавання замість реальних змін. У 1986-му США і Велика Британія підтримали міжнародні санкції проти ПАР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За міжрасові статеві зв'язки карали тюрмою

Ізоляція і загроза втратити основних торгових партнерів змусила в кінці 1980-х президента ПАР Пітера Боту розпочати переговори з лідером антирасистського руху і забороненої партії "Африканський національний конгрес" Нельсоном Манделою. Останній сидів із 1964-го. Його засудили на довічне ув'язнення за участь в антиурядовій партизанській війні.

У 1989-му до влади в ПАР прийшов президент Віллем де Клерк, котрий розпочав реформу політичної системи - у 1990-му скасував заборону на діяльність "Африканського національного конгресу" та інших партій чорношкірих. Звільнив із тюрми Манделу, котрий очолив переговори з урядом білої меншості.

14 вересня 1991-го представники 27 політичних організацій, урядів провінцій і 4 бантустанів підписали "Національну мирну угоду". 18 листопада 1993-го у ПАР прийняли тимчасову конституцію. За це чорношкірому Манделі та білому де Клерку того ж року вручили Нобелівську премію миру.

На перших загальних парламентських виборах в 1994-му "Африканський національний конгрес" переміг і 10 травня Мадела став першим чорношкірим президентом, а де Клерка призначив заступником. Він був на своєму посту до 1996-го і залишив через непорозуміння з Манделою, ставши останнім білим в уряді ПАР.

Зараз ви читаєте новину «За скасування апартеїду дали Нобелівську премію миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути