середа, 20 вересня 2017 18:51

Wikileaks "злили" докази, що ФСБ шпигує за інтернет-користувачами

Згідно з інформацією, котру опублікували на сайті Wikileaks, пітерська фірма Peter-Service має всі можливості, аби шпигувати за своїми клієнтами та передавати інформацію спецслужбам.
Одна з російських компаній, що тривалий час розробляє програмне забезпечення для телекомунікаційних компаній, має також державний дозвіл розробляти інфраструктуру мереж (сукупність технологій та систем, котрі дозволяють мережам працювати), - повідомляє ТechСrunch.
Тільки забулася інформація від Wikileaks про те, що ЦРУ шпигує за користувачами через телевізор, як буквально вчора цей всесвітній проект компрометуючих "зливів" оприлюднив нову інформацію - російські спецслужби мають всі можливості шпигувати за громадянами своєї країни.

 

Контролюєш інформацію – значить можеш шпигувати
Оскільки підконтрольна державі фірма має доступ до програм та обладнання, що регулює доступ комп'ютера хоч до локальної мережі в офісі, хоч до Інтернету, вона може допомагати спецслужбам у шпигунстві за громадянами.
До слова, таку ж "систему нагляду" використовують Агентство національної безпеки (NSA) в США та Центр урядового зв'язку (GCHQ) у Великій Британії.
34 "базові документи", опубліковані на Wikileaks, стосуються компанії Peter-Service, що розташована у Санкт-Петербурзі. Фірма заснована в 1992 році і спочатку надавала білінгові послуги – займалася тарифікацією телефонних розмов та розсилала платіжки, Згодом вийшла на нові ринки.
Одним із медіа-партнерів Wikileaks, який почав публікувати "злив" шпигунських документів, стало ыталыйське видання La Repubblica. Воно стверджувало, що в Peter-Service шпигували за громадянами як мінімум з 2007 по червень 2015 року і використовували для цього неабияку сучасну техніку. Цікаво, що відразу після цієї публікації La Repubblica зникла зі списку медіа-партнерів Wikileaks, а посилання на неї були замінені на інші видання.


Допомагають спецслужбам офіційно
Згідно із інформацією в опублікованих документах, компанія Peter-Service є підрядником органів державного нагляду. Примітно, що конкретно не вказано, чи є цим органом ФСБ. Також не уточнюється, чи може інша державна інстанція звертатися по інформацію до петербурзької компанії. Wikileaks, ти не менш, нагадують, що, відповідно до законодавства РФ, оператори повинні мати систему зберігання даних (DRS), що може зберігати інформацію до трьох років. Серед даних, котрі зберігаються DRS від Peter-Service – інформація про виклики, зроблені клієнтом певної телефонної компанії; використані платіжні системи; номер стільникового телефону, на який телефонував користувач. Wikileaks повідомляє, що DRS від Peter-Service може опрацьовувати за день до 500 000 000 з'єднань в одному кластері – сховищі даних, до котрого підключено кілька серверів.
"В інструкціях, опублікованих WikiLeaks, містяться зразки інтерфейсів, які дозволяють виконувати пошук в цих величезних базах даних, тому доступ простий і інтуїтивно зрозумілий", - зазначає La Repubblica. Завдяки цьому знайти всю інформацію про контакти абонента за день можливо лише за 10 сек.


Ми тебе по IP вирахуємо
У WikiLeaks є підозри, що Peter-Service розробив инструмент TDM (Traffic Data Mart), що дозволяє пеленгувати, де географічно знаходяться сервіси відвідуваних абонентом сайтів, і скільки часу людина провела на кожному ресурсі.
Даний інструмент відслідковує по IP, хто з клієнтів оператора які сайти відвідував. Існує перелік сайтів, котрим приділяють особливу увагу. Це сайти з "чорного списку", злочинні сайти, блоги, веб-пошти, сайти – торгівці зброєю та наркотиками, поширювачі агресії та ідей расизму, тероризму та багато інших".

 


І не соромляться ж!

Wikileaks посилається на презентацію, котра, хоч, скоріш за все і розроблена для приваблення ФСБ, доступна у вільному доступі на сайті компанії Peter-Service. В ній стверджується, що одним із шляхів "еволюції" в інформаційному полі є "контроль над технологіями, ідеями та цифровим середовищем" та "засвоєння непрямих методів контролю". Стратегією Peter-Service та партнерів є тотальний контроль над системами передачі даних.

Крім того, компанія пропонує свою нову розробку DPI ' GRID. Дане технічне забезпечення може "просканувати" інформацію, котрою обмінюються в локальних мережах (наприклад, співробітники між собою в офісах), шлях передачі даних, сам процес передачі даних та інші процеси. При чому, обладнання переглядає не лише заголовок IP протокола (тобто його адресу та інші службові дані), але й зміст інформації. Проводячи аналогію з поштою, він не просто оцінює зовнішній вигляд конверту, але й переглядає зміст листа. Особливістю саме DPI ' GRID в тому, що він може переглядати одразу цілої серії таких "листів", аби дізнатися, чи не передаєте ви нічого забороненого.
Та хіба вперше?
Варто зазначити, служба безпеки РФ дійсно використовує систему СОРМ (рос. Система технических средств для обеспечения функций оперативно-розыскных мероприятий) для швидкого аналізу засобів інтернет- та телефонного зв'язку з метою затримання зловмисників. До речі, у 2015 році Європейський суд з прав людини одностайно визнав, що положення російського законодавства, котре дозволяє функціонування СОРМ, порушує права людини.

Зараз ви читаєте новину «Wikileaks "злили" докази, що ФСБ шпигує за інтернет-користувачами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути