Ексклюзиви
вівторок, 20 квітня 2021 16:50

Втекти до Москви винним у вибухах допомогло російське посольство у Відні - ЗМІ

У скоєнні диверсії на складі боєприпасів у селі Врбетиці на сході Чехії підозрюють двох співробітників ГРУ Росії, причетних до спроби вбивства в Солсбері. Буквально за лічені години після вибуху двоє чоловіків, які є кадровими військовими розвідки РФ, залишили Чехію та вилетіли додому з віденського аеропорту "Швехат".

Про це йдеться у журналістському розслідуванні BBC.

Автор: bbc.com
  Залишки знищеного вибухом складу боєприпасів у лісі на сході Чехії
Залишки знищеного вибухом складу боєприпасів у лісі на сході Чехії

ЗМІ припускають, що така швидка втеча диверсантів із Чехії не обійшлася без допомоги російського посольства у Відні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чехії розсекретять матеріали про вибух на складі боєприпасів

Видання наводить подробиці диверсії, здійсненої 16 жовтня 2014 року на складі боєприпасів співробітниками в/ч 29155 російської військової розвідки ГРУ. Вирішальною знахідкою, як повідомили ВВС близькі до слідства джерела, був електронний лист, надісланий компанії, яка керувала складом - Imex Group.

Автор: bbc.com
  Скан-копії паспортів, які використали для отримання доступу на чеський склад боєприпасів
Скан-копії паспортів, які використали для отримання доступу на чеський склад боєприпасів

У листі, написаному нібито від імені від Національної гвардії Таджикистану, містилося прохання дозволити відвідування складу двом чоловікам. До листа додавалися скан-копії паспортів цих чоловіків. Там вказані імена – Руслан Табаров - Ruslan Tabarov - з Таджикистану та Ніколай Попа - Nicolaj Popa - громадянин Молдови.

Як було встановлено пізніше, фотографії в паспортах відповідають знімкам двох чоловіків, яких Британія звинуватила в спробі отруєння 2018 року ексспівробітника ГРУ Сергія Скрипаля в місті Солсбері. Повідомлялися і їхні імена – Анатолій Чепіга - ім'я прикриття "Руслан Боширов" - та Олександр Мішкін - так званий "Александр Петров".

Автор: bbc.com
  "Олександр Петров" (ліворуч) та "Руслан Боширов"
"Олександр Петров" (ліворуч) та "Руслан Боширов"

Саме з паспортами на ці імена прикриття – "Руслан Боширов" та "Александр Петров" – обоє офіцерів російської розвідки й прилетіли в аеропорт Праги 11 жовтня 2014-го. Вони перебували в столиці Чехії два дні, причому присутність Чепіги в Празі в цей час була підтверджена публікаціями в соцмережах, але її донедавна не пов'язували з вибухом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал набирає обертів. Чехія хоче від Росії компенсації

13 жовтня вказані чоловіки орендували квартиру в місті Острава, неподалік складу з боєприпасами. Житло оплатили до 17 жовтня включно.

Однак до кінця передплаченого терміну не добули - 16 жовтня після вибуху на складі ця пара одразу вирушила до аеропорту австрійської столиці та вилетіла в Москву.

Вибухи на складах боєприпасів у Врбетицях сталися 16 жовтня та 3 грудня 2014 року. Внаслідок першого загинули двоє чоловіків 56 та 69 років, що працювали на складі. Їхні понівечені тіла знайшли більш ніж за місяць після вибуху.

Відновлення пошкоджених об'єктів завершилося тільки в жовтні торік. Завдані збитки оцінюють у сотні мільйонів крон.

Зараз ви читаєте новину «Втекти до Москви винним у вибухах допомогло російське посольство у Відні - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути