вівторок, 20 квітня 2021 09:48

ЄС вважає Росію причетною до підривних дій у Чехії

ЄС вважає Росію причетною до підривних дій у Чехії
У ЄС поділяють думку чеського уряду у причетності до вибуху агентів ГРУ. Фото: pixabay.com

У ЄС вважають підозри чеської влади в причетності російської військової розвідки до вибуху 2014 року складів боєприпасів у місті Врбетіце "такими, що заслуговують на довіру".

Європейський Союз повністю підтримує Чехію, повідомляється в заяві офіційного представника Європейської служби зовнішньополітичної діяльності (EEAS).

"Євросоюз солідарний із Чеською Республікою та шкодує про реакцію Росії. Рішення вислати 20 чеських дипломатів ухвалили одразу після заяви Чехії від 17 квітня щодо 18 працівників російського посольства на підставі обґрунтованих підозр у причетності агентів російської військової розвідки (ГРУ) до вибуху складу боєприпасів, унаслідок чого загинули двоє громадян Чехії", - ідеться в комюніке, оприлюдненому ввечері в понеділок у Брюсселі.

У ЄС поділяють думку чеського уряду в "причетності до вибуху тих самих агентів ГРУ, які несуть відповідальність за спробу вбивства Сергія та Юлії Скрипалів у Солсбері 2018 року".

"Євросоюз глибоко занепокоєний повторенням негативної моделі небезпечної злочинної поведінки з боку РФ у Європі. Росія має припинити діяльність, яка порушує усталені міжнародні принципи й норми та загрожує стабільності в Європі", - заявив представник EEAS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чеські дипломати повернулися на батьківщину

17 квітня уряд Чехії оголосив про рішення видворити впродовж 48 годин 18 працівників посольства РФ, які, за даними чеської сторони, є офіцерами спецслужб. Їх вважають причетними до вибухів складів боєприпасів у Чехії 2014 року.

Російські дипломати залишили територію Чехії в другій половині дня 19 квітня.

Москва у відповідь вислала 20 працівників посольства Чехії, що в Празі оцінили як несиметричну реакцію.

Зараз ви читаєте новину «ЄС вважає Росію причетною до підривних дій у Чехії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути