четвер, 21 січня 2021 07:00

Війська розстріляли мирну демонстрацію

Війська розстріляли мирну демонстрацію
Ранок 22-го січня біля Нарвських воріт у Петербурзі. Гравюра невідомого художника / Wikipedia

У неділю 22 січня 1905-го в Санкт-Петербурзі війська жорстоко придушили багатотисячну мирну демонстрацію робітників на чолі зі священиком Георгієм Гапоном. Люди йшли до Зимового палацу, щоб вручити царю Миколі ІІ петицію з економічними і політичними вимогами. Ця подія увійшла в історію як "Кривава неділя". Вона спричинила хвилю страйків і демонстрацій. Із неї розпочалася Перша російська революція.

За безвольного царя Миколи II, що зійшов на престол в 1894-му, Росія стала ще більш корумпованою і деспотичною, ніж була раніше. Змучений страхом, що в нього ніколи не буде спадкоємців, імператор підпав під вплив Григорія Распутіна - божевільного монаха. Єдиний син імператора Олексій страждав на гемофілію.

Імперіалістичні інтереси Росії в Маньчжурії на межі століть призвели до російсько-японській війни, яка розпочалася в лютому 1904-го. Тим часом, революційні лідери, в першу чергу, емігрант Володимир Ленін, збирали сили для комуністичного повстання з метою повалення царя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер архітектор перевороту

Щоб заручитися підтримкою еліт на фоні непопулярної війни проти Японії, цар дозволив скликати конференцію земств, тобто регіональної влади. Такі конференції почав практикувати ще дід Миколи ІІ - Олександром II. Зустріч відбулася в листопаді 1904-го в Санкт-Петербурзі. Вимоги реформ, висунуті на цьому з'їзді, залишилися невиконаними. Більш радикальні соціалістичні та робітничі групи вирішили піти іншим шляхом.

22 січня 1905-го група робітників на чолі зі священиком Гапоном Аполлоновичем вирушила до царського палацу в Петербурзі, щоб висунути свої вимоги. Імперські війська відкрили вогонь по демонстрантах, в результаті чого загинули близько 200 людей та були поранені ще 800.

У відповідь на бійню по всій країні спалахнули страйки і заворушення. Цар відповів, пообіцявши скликати Думу, для роботи в напрямку реформ.

Однак внутрішня напруга в Росії продовжувала зростати протягом наступного десятиліття. Царський режим виявився неготовим по-справжньому змінити свої репресивні методи, а радикальні соціалістичні групи, зокрема, більшовики, стали сильнішими, наближаючись до своїх революційним цілей. Ситуація, врешті, досягла критичної точки через понад 10 років, коли ресурси Росії були вичерпані через тягарі І світової війни, і сталася більшовицька революція.

Зараз ви читаєте новину «Війська розстріляли мирну демонстрацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути